top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak postupovat při malování pokojů

Malování pokoje může být skvělá příležitost, jak oživit interiér a předělat si byt podle svých představ. Klíčový je ovšem správný postup, který vám práci zjednoduší a dosáhnete tak kvalitního výsledku bez komplikací. Proto pro vás může malování znamenat i příjemně strávený čas. Zde se dočtete, jak postupovat, co budete potřebovat a mnoho dalších rad, které vám pomohou.



Před malováním


Ochrana 

Před malováním je nutné důkladně připravit místnost, abychom předešli škodám a měli usnadněnou práci. Je důležité vyklidit koberec a nábytek, který můžeme dát klidně doprostřed pokoje a přikrýt plachtou nebo fólií. Pro zakrytí podlahy se hodí také fólie pro zakrytí nábytku, pokud ji pořádně oblepíte páskou. Nehodí se však jako pochozí zakrytí podlahy. Nejlepší je ale silnější LDPE či HDPE fólie z polyetylenu s větší tloušťkou. Ty silnější mívají tloušťku 30 a více mikronů.  

Nutná je i ochrana oken. Rámy oken a dveří můžeme před malováním zakrýt maskovací lepicí páskou. Na skla oken je ovšem určená ochranná samolepící fólie na okna a dveře. Ochranná samolepící fólie je plynotěsná, vodotěsná, voděodolná a lze ji použít i opakovaně.


Škrábání 

Také je důležité před malováním ze zdi odstranit staré odlupující se barvy nebo případné nečistoty. Když chceme zjistit, jestli je nutné tuto operaci provádět, kvalitu podkladu snadno otestujete tak, že namočíte váleček a přejedete jím několikrát po stěně. Pokud se vám původní nátěr nalepí na váleček, musí se škrábat. Starou malbu pořádně namočíme vodou. K tomu použijeme chlupatý váleček nebo zednickou štětku. Doporučujeme malbu namáčet po částech, aby nám stěna neuschla ještě před tím, než se ke škrábání dostaneme. Je dobré mít zavřená okna i dveře, aby se nám stěny zapotily a rychle nevysychaly a škrábání se nám tak dělalo snadno. Samotné škrábání provádíme zednickou škrabkou (patentkou). 


Penetrace

Příprava dále zahrnuje vyplnění děr a prasklin ve zdech, případně penetraci stěn. Penetrace je důležitá, aby se zabránilo prosakování skvrn, zpevní různorodé podklady a sjednotí savost. Zároveň zvyšuje přilnavost nátěrů, takže nová barva vám bude lépe krýt. Pro nové omítky nebo omítky, které jsou v dobrém stavu můžete použít běžnou univerzální penetraci. Pro starší omítky je vhodná hloubková, kterou dle potřeby můžete použít i ve více vrstvách. 


Zvolení barvy 

Při malování je důležité zvážit podmínky vašeho pokoje. V menších místnostech je lepší zvolit světlejší odstíny. Ve větších místnostech se tmavších odstínů bát nemusíte, je ale důležité, aby byla místnost dobře osvětlená. Není špatné ale s barvami experimentovat. Buďte kreativní a můžete zkoušet kombinovat i více barev nebo odstínů dohromady, aby jste vyjádřili svou osobnost. Můžete tak dosáhnout originálního výsledku, který překvapí, ale zároveň nadchne nejednu návštěvu.  




Malování 


Cena 

Cena závisí na velikosti pokoje, bytu, stavu stěn i na použité barvě a regionu. Cena za vymalování m2 se může pohybovat od 25 Kč ke 100 Kč. Vymalování bytu 3+1 se může pohybovat od 9 000 Kč  do 15 000 Kč. Při malování svépomocí záleží na tom, jak kvalitní vybavení si pořídíme. Malířské nářadí seženeme za pár korun. Například malířská škrabka se pohybuje v ceně 30–65 Kč. Základní malířský váleček stojí kolem 150 korun. Klasické štětce se prodávají za cca 30–160 korun. Litr nebo kilo penetračního nátěru se pohybuje v rozmezí 60–230 Kč. Rozmanitější je to ale u samotných barevných nátěrů, jejichž cenové rozmezí se pohybuje od 300 po 1100 Kč za 1 kg, u kterých závisí právě na kvalitě a druhu.

Pokud vás zajímá, na jakou cenu by vyšlo malování vašeho bytu profesionálním malířem, můžete to na pár kliknutí zjistit v naší online kalkulačce. Malíře od Adama rovnou objednáte a do dvou dnů můžete mít vymalováno bez starostí a zařizování.


Postup 

Pokud plánujeme vymalovat i strop, začínáme jím. Při samotném malování stěn budeme postupovat z rohu a v místnosti postupovat po směru hodinových ručiček. Nejdříve si ale štětcem natřeme detaily a následně válečkem plochy. Pokud malujeme každou stěnu do jiné barvy, vždy počkáme, dokud sousední stěna neuschne. To samé platí o stropu. Většinou nám stačí pouze jedna až dvě vrstvy barvy, pokud budeme používat kvalitní barvu s dobrou krycí schopností. Pokud ale malujeme přes tmavou barvu nebo nově omítnutou stěnu, musíme použít více vrstev. 



Množství barvy 

  1. Množství barvy, které budeme potřebovat na vymalování pokoje, můžeme spočítat podle vzorce: délka stěny (v metrech) x výška stěny (v metrech) = plocha stěny - tímto jsme vypočítali obsah

  2. Poté vynásobíme počtem stejně velkých stěn v místnosti

  3. Pokud je místnost do tvaru obdélníku, přičteme k tomu stěny, které jsou jinak dlouhé a vypočítali jsme je stejným postupem jako ty předešlé.

  4. Odečteme obsah oken a dveří

  5. Poté vynásobíme počtem vrstev, které chceme aplikovat

  6. Vypočítanou hodnotu vydělíme číslem, které nám vyjadřuje natření počtu m2/L, (tato informace je na každé plechovce s barvami) 

Doba potřebná k vymalování

Doba potřebná k vymalování pokoje je velice individuální, protože záleží na mnoha faktorech. Závisí na velikosti pokoje a na jeho stavu a také na rychlosti práce. Většinou ale platí, že vymalovat pokoj trvá 1-2 dny. 


Úzké a malé pokoje 

V případě, že malujeme úzký nebo malý pokoj, je lepší použít světlé odstíny barev, které opticky rozšiřují prostor. Také je dobře malovat stěny ve stejných barvách, vytváří tak dojem kontinuity. V malých pokojích zvažte použití zrcadla, které také pomůže opticky zvětšit prostor




Po vymalování


Potom, co vymalujeme pokoj musíme počítat s dobou, kdy barva schne. Doba schnutí nátěru sice závisí na typu použité barvy, obecně se však doporučuje počítat s alespoň 24 hodinami schnutí.


Po vymalování je také důležité místnost pořádně vyvětrat, aby se odpařily výpary z použité barvy a zlepšila se kvalita vzduchu. Proto se doporučuje větrat minimálně 24 hodin.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page