top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak správně osvětlit interiér Vašeho domova?

Často při přemýšlení o novém interiéru zvažujeme výběr podlahové krytiny a vhodného nábytku. Je však stejně důležité věnovat pozornost také osvětlení interiéru.Výběr svítidel nebo barvy světla totiž ovlivňuje vizuální vnímání prostoru a přispívá k atmosféře a celkovému designu. Rádi bychom Vám představili několik tipů a triků pro osvětlení, které dodají vašemu interiéru hloubku.


Světlý obývací pokoj

Zdroj:moduro.eu


Světlo je základem výzdoby každého prostoru. Nezáleží na tom, zda pro nás návrh osvětlení provede interiérový designér, nebo zda si ho uděláme sami. Existují určité aspekty, které je třeba vzít v úvahu a na které bychom měli dbát.


Přirozené světlo - základní kámen

Přestože se klade velký důraz na umělé osvětlení a dekorativní lampy, přirozené světlo by mělo vždy hrát hlavní roli. Při plánování osvětlení je důležité zvážit umístění oken. V prostorách, jako je obývací pokoj nebo jídelna, je zásadní zajistit co nejvíce přirozeného světla.

Je potřeba promyslet umístění lamp, stěnových svícnů a dalších prvků umělého osvětlení, které budou zodpovědné za doplnění světla v situacích, kdy sluneční světlo není dostatečné.


Výhled na terasu

Zdroj:moduro.eu


Stropní osvětlení

Nejlepším řešením je umístit hlavní zdroj umělého světla na strop, čímž se zajistí rovnoměrné rozložení světla po celé místnosti. Navíc lze lampy vždy volit elegantnější než LED bodovky, ať jsou jakkoli moderní.

Důležité je vyhnout se stínům a tmavým plochám, protože to nejenže působí nevzhledně, ale také místnost opticky zmenšuje a může dodávat pocit zanedbanosti. V prostorných místnostech, jako jsou otevřené obývací pokoje s jídelnou, by mělo být umístěno více než jedno stropní světlo.


Moderní obývací pokoj

Zdroj:moduro.eu


Nejen trendové, ale také funkční!

Před výběrem umístění světelných zdrojů se zamyslete nad činnostmi, kterým se v daném prostoru věnujete a pro které budete potřebovat specifické zdroje světla. Může to být pracovní či čtecí koutek nebo prostor pro hraní deskových her.

Pro všechny tyto činnosti je důležité vytvořit vhodné prostředí a přizpůsobit jim typ a intenzitu světla. V jedné místnosti lze kombinovat různé druhy osvětlení, například stropní světlo pro všeobecné použití a nepřímé osvětlení pro jiné aktivity, jako je sledování televize nebo čtení knihy v ložnici.


Šedý gauč v obývacím pokoji

Zdroj:moduro.eu


Další zdroj světla - stojaci lampa

Stojací lampy se obvykle používají k získání dalšího světelného bodu, zvýraznění dekorativních prvků nebo pro vytvoření tlumenějšího osvětlení. Při výběru stojací lampy je vhodné zvolit model s možností nastavení výšky. Tím lze dosáhnout ideální velikosti lampy pro různé situace ve spojení s hlavním stropním osvětlením.


Modrý obraz ženy

Zdroj:moduro.eu


Světlo není jen o lampách!

Všechny druhy osvětlení hrají významnou roli ve vnímání místností, které obýváme. Pro dosažení konzistentního a vyváženého vzhledu je důležité věnovat pozornost i prostředí kolem svítidel, například barvě stěn. Volba světlé nebo tmavé barvy při malování závisí na typu osvětlení a velikosti místnosti. Světlé barvy jsou vhodné pro místnosti s dostatkem přirozeného světla nebo velkými prostory, zatímco tmavé barvy mohou být lepší volbou pro místnosti s omezeným přirozeným světlem nebo menšími rozměry. Zde se můžete podívat na naše rady jak opticky zvětšit jakoukoliv místnost. Ovšem účinek barev závisí na dostupném světle a požadované atmosféře. V takovém případě je vhodné požádat o radu odborníka. Zjistěte si cenu malování vašeho bytu ihned!

Doufáme, že díky všem radám v našem článku již víte, jak správně osvětlit svůj domov a vytvořit tak útulnou atmosféru, která ještě více zvýrazní všechny vaše doplňky a nábytek.







0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page