top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak zútulnit obývací pokoj

Vybavení vašeho obývacího pokoje je jistě funkční a praktické. Je ale také útulné a cítíte se díky němu v pokoji bezpečně? Anebo byste raději trávili volný čas v obývacím pokoji, který přímo vybízí k odpočinku a relaxaci, ale také k setkávání s přáteli? Zútulnit váš obývací pokoj není zas tak složité, stačí několik drobných úprav a váš pocit z obýváku se výrazně změní.


Obývací pokoj interiér


Zaměřte se na světlo


Centrální lustr je v obývacím pokoji nezbytností. Kromě něho je ale praktické doplnit osvětlení pokoje také o náladové lampy a lampičky, kterými si můžete přisvětlit prostor, ve kterém se budete oddávat například čtení. V obývacím pokoji by rozhodně neměla chybět stolní lampička, stojací lampa, ale ani svíčky a solární lampičky. Právě tyto drobné zdroje světla dokážou vykouzlit útulnou domácí atmosféru a vytvořit z vašeho obývacího pokoje oázu odpočinku

Při volbě barvy osvětlení do obývacího pokoje, upřednostněte raději teplé světlo. Studené barevné odstíny sice podvědomě podpoří váš mozek při práci, ale k relaxaci příliš nepomohou. Jak osvětlit obývák, aby fungoval jako místo k relaxaci, ale mohli jste v něm mít také svůj pracovní koutek? Centrální lustr doplňte o stojací lampu, kterou umístíte k pohovce nebo ke křeslu na čtení. Na okenní parapet, konferenční stolek anebo na poličky umístěte drobné designové lampičky. Celý koncept osvětlení můžete doplnit také bodovými světly, která budou například součástí nábytku v obývacím pokoji.

Zdrojem osvětlení je také domácí elektronika. Počítače, mobily a televizory na nás září svoje modré světlo, díky kterému se nám hůře usíná, a probouzíme se unavení. Někteří výrobci elektroniky se tuto vlastnost snaží kompenzovat. Například některé modely televizí Hisense dokáží na krátkou vzdálenost eliminovat modré světlo. Díky tomu si odpočinete vy i vaše oči.


Sesaďte televizi z piedestalu


V některých domácnostech je centrem veškerého dění televize, která trůní uprostřed obývacího pokoje. Směřují k ní tak oči všech členů rodiny, ale i návštěv. Kvůli televizi v obývacím pokoji může doma váznout konverzace, což se negativně projeví na rodinné atmosféře. Zkuste to jinak. Dejte televizi stranou, pověste ji klidně na stěnu a jako centrum obývacího pokoje zvolte například krb nebo relaxační zónu s křesly a stolkem. Po čase možná zjistíte, že čas, který trávíte ve vašem obývacím pokoji, je mnohem hodnotnější, což se projeví i na fungování celé rodiny.


Obývací pokoj tipy a nápady

Pokud televizi do své domácnosti teprve vybíráte, vyjasněte si předem nejen své finanční možnosti, ale také nároky na její vybavení, frekvenci využití a vaše představy o její výbavě. Některé televizory umožňují pouze sledování programů, jiné lze snadno připojit na internet a na některých můžete hrát třeba hry. Televizi můžete snadno použít také jako základ domácího kina - v tom případě k ní budete také chtít vybrat kompatibilní soundbar.


Které barvy zvolit do obývacího pokoje?


Útulný obývací pokoj by měl být vymalován teplými barevnými odstíny. Za vhodné barvy do obýváku jsou považovány tóny žluté, oranžové, béžové, světle hnědé, ale i růžové či světle červené. S červenou buďte opatrní, na velkých plochách, může působit agresivně. K výmalbě obývacího pokoje můžete použít i studené barvy, pokud je vhodně nakombinujete s těmi teplými.

Při volbě barvy do obývacího pokoje vždy mějte na mysli, že méně je více. Kombinujte barevné odstíny vhodně s bílými plochami a vytvořte tak zajímavý prostor plný kontrastu, který vás každý den něčím překvapí. Na otázku, jak vymalovat obývák, neexistuje jednoznačná odpověď. Každý preferuje jiné barevné odstíny a někdy je těžké shodnout se i v rámci rodiny. Pro lepší představu můžete použít online vizualizační programy, které vám umožní na základě vaší fotografie virtuálně změnit barevné ladění stěn.


Doplňky do obývacího pokoje


Moderní design obývacího pokoje často spočívá v bíle vymalovaných stěnách doplněných o pohovku v šedé barvě. Tento spíše severský styl bydlení je minimalistický, ale někomu nemusí vyhovovat. Opravdu útulný obývací pokoj vyžaduje dekorace a doplňky. Může se jednat o dominantní obraz vhodný do obývacího pokoje anebo drobné grafiky či nábytek.

Jednolitost obýváku naruší doplněk v kontrastní barvě. Zvolit můžete například výrazně barevné křeslo, k němuž přidáte lampičky anebo bytový textil v podobné barvě. Výhodou dekorací v obývacím pokoji je především to, že je můžete kdykoliv vyměnit a změnit tak ráz celého prostoru.


Doplňky do obývacího pokoje

Jak zútulnit obývací pokoj dekoracemi?


Využijte spíše oblé tvary, které na první pohled vzbuzují příjemnější pocity než doplňky hranaté. Začít můžete u konferenčního stolku a pokračovat například výměnou koberečků, obrázků na zeď anebo lustru. Pokud budou ve vašem obývacím pokoji převažovat oblé tvary vybavení a doplňků, budete se v něm určitě cítit příjemněji.


Do obýváku patří zeleň


Zelené rostliny si v našich domovech našly nezastupitelné místo. Díky fotosyntéze čistí vzduch a také nám svým vzhledem zlepšují náladu. Snadno se stanou příjemným doplňkem, který zútulní náš domov. Potřebujete-li opticky snížit vysoký strop, zavěste pod něj květiny. Zelený obyvatel vašeho obývacího pokoje se ale snadno může stát i dominantou celého prostoru, záleží jen na jeho vhodné volbě. Pro tento účel jsou skvělé například fíkusy, vzrostlé kaktusy nebo palmy.


Rostliny do obývacího pokoje

Přidejte na měkkosti


Tím nejsnazším způsobem je přidání většího množství příjemně měkkých polštářů, přehozů a dek. Nejen v zimě se do nich rádi zabalíte a budete si užívat jejich hebkost a teplo. Právě pocit tepla a měkkosti způsobí, že se budete doma cítit příjemně a útulně. Bytový textil navíc patří k těm nejlevnější bytovým doplňkům a zvolíte-li vhodně jeho barvu a vzor, může se stát také příjemně barevným prvkem, který naruší jednolitost obývacího pokoje.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page