top of page
Westwing

10 kroků: Jak vymalovat pokoj jako od profíka

Potřebujete vymalovat pokoj a zároveň to potřebujete stihnout před blížícími se Vánoci? Nebojte se a pusťte se do toho sami. Pokud se jedná o malování nenáročných povrchů a víceméně rovných stěn, není se čeho bát. Uvidíte, že místnost krásně prokoukne a vy navíc ušetříte vaši peněženku.

výmalba interiéru

Zdroj: Westwing

Jak vymalovat pokoj: krok za krokem

Naučte se jak vymalovat jakýkoli prostor ve vaší domácnosti jako ten nejšikovnější kutil. Díky našim radám poznáte, že se nejedná o nic tak složitého. Koneckonců, je to docela bezbolestné, relativně levné a i kdyby se čistě náhodou něco strašně pokazilo, pořád můžete vše vcelku snadno opravit. Než však popadnete váleček a začnete s prvním nátěrem, je nezbytné mít tak jako na mnoho dalších věcí plán. Dali jsme pro vás dohromady ty nejlepší tipy a triky, jak začít. Čtěte dále a zjistěte, jak vymalovat pokoj krok za krokem. Zde můžete nalézt také trendy inspirace roku 2021.


1. Jaký by měl být výsledek?

Začněte přemýšlet o tom, jak chcete, aby hotový projekt vypadal. A pamatujte, že nejste omezeni na čtyři stěny nebo celou místnost ve stejné barvě. Zvažte vymalování akcentní stěny ve výrazném odstínu nebo alespoň zvýraznění lišt nebo jiné povrchové úpravy, které rozbijí jednotvárnost prostoru. A hlavu vzhůru. Podívejte se, zda by nebylo fajn osvěžit místnost tím, že zvolíme strop v zajímavé barvě.


2. Máte oblíbený odstín?

Barevných odstínů existuje obrovské množství. Začněte tím, že si zjistíte obecné charakteristiky barev. Chcete teplý nebo studený odstín? Neutrální nebo jasný? Pokud už máte nábytek, zvažte také, zda se vybraná barva bude ke stávajícímu interiéru hodit. Jakmile pochopíte, co hledáte, vyberte si několik vítězných odstínů a získejte vzorky. Spousta značek vám zašle lepicí vzorky, které můžete pro lepší představu plácnout na zeď. Jak všichni víme, barvy vypadají úplně jinak přímo na stěně. Zkoušku barev opravdu nepodceňte, abyste viděli, jak vypadají v místnosti v různých denních dobách.


3. Potřebné nástroje

Každý povrch je odlišný a potřebuje tedy jiný typ nástrojů potřebných k malování. Je potřeba zhodnotit i stav stěn, počet předchozích nátěrů, množství znečištění atd. Určitě se však neobejdete bez malířské štětky v různých velikostech, válečku, prodlužovací tyče k válečku, zásobníku barvy, smirkového papíru, malířské pásky, nožíku a hadříků.


4. Množství barvy

Nemáte tušení kolik barvy bude potřeba k vymalování místnosti? Nemějte strach, je to jednoduché. Stačí k tomu jednoduchý vzoreček, který známe ze základní školy. Jednoduše vynásobte výšku a délku jednotlivých stěn, sečtěte a nezapomínejte ani na strop. Vynásobte dvakrát či více dle potřeby, protože nátěrů je potřeba více, a to minimálně dva.


5. Povrchová úprava

Plánujete vybílit tmavě šedou zeď? Při přechodu z tmavé do světlé budete pravděpodobně potřebovat více barvy. Také doporučujeme nanést na povrch šedě tónovaný základní nátěr, než natřete stěny sytou barvou, aby se snížil počet nutných aplikací barevného nátěru. Pokud jde o povrchovou úpravu, možná jste slyšeli, že čím je lesklejší, tím vyšší musí být míra pokrytí.


6. Zakryjte nábytek

Nechcete poškodit svou oblíbenou pohovku nebo cenné starožitnosti? Vyprázdněte pokoj a odneste nebo alespoň zakryjte veškerý nábytek. Pokud nemáte dostatek místa na přemístění všeho, co vlastníte, přesuňte vše do středu místnosti. Zakryjte jednotlivé kousky nábytku lehkou plastovou fólií a udělejte totéž s podlahou, stejně jako s veškerými skříňkami nebo pracovními deskami, u kterých hrozí ušpinění.

7. Páska vám ušetří čas

Nyní si vezměte malířskou pásku a opravdu pevně ji přilepte na lišty, dveřní a okenní rámy. Zajistit dobré utěsnění tak, aby se barva nedostala pod pásku, je velmi důležité. Páska se po zaschnutí barvy jednoduše strhne a rámy a vše ostatní je čisté. A vy ušetříte spoustu času zdlouhavým čištěním zásuvek, lišt a podobně.


8. Namíchejte ten správný odstín

K promíchání barvy použijte dřevěnou tyčinku a v průběhu malování ji často průběžně promíchávejte. Barva, která se důsledně nepromíchá se může narušit a způsobit fleky. Pokud potřebujete větší množství barvy, míchejte barvu v dostatečně velkém kyblíku, abyste zamezili tomu, že následně namícháte odlišný odstín než byl ten předchozí.


9. Strategie

Barva je namíchaná a váleček je připraven, ale než začnete, nezapomeňte si naplánovat strategii. Pracujte od horní části místnosti dolů a nejdříve začněte stropy. Plánujete jednu výraznou stěnu? Nejprve vymalujte přilehlé světlé stěny a nedělejte si starosti, pokud s barvou přetáhnete i na stěnu, která bude následně vymalována výraznou barvou. Sytější odstín zakryje ten světlejší. Poté, co světlejší stěna zaschne, přelepte její okraje tak, aby tmavá barva netekla na váš nový nátěr. Pokud zakrýváte tmavé stěny světlejším odstínem, naplánujte si tři vrstvy: základní podkladový nátěr plus dvě vrstvy nové barvy, aby nic neprosvítalo.


10. Větrejte

Zajistěte správné schnutí barvy. Jak? Ujistěte se, že je místnost dobře větraná. To zajistíte otevřením oken a použitím ventilátorů. Snažte se pustit do malování v teplém a suchém období. Právě v takových podmínkách bude barva zasychat nejrychleji.

interiérový design

Zdroj: Westwing

Shrnutí

A je vymalováno. Věříme, že jste to zvládli na výbornou. A abyste na nic nezapomněli a vše šlo jako po másle, máme pro vás pár závěrečných avšak stále důležitých tipů:


Štětec na malé plochy

Pomocí štětce vymalujte plochy podél lišt a rohy směrem odshora dolů. S většími plochami si poradí váleček. Při nanášení barvy válečkem používejte dlouhé tahy pro dostatečné pokrytí (a abyste se vyhnuli nepříjemným stopám po válečku). Jakmile je stěna suchá na dotek, je připravena pro druhý nátěr.


Pozor při natírání lišt

Pokud natíráte jakoukoli barvou lištu, odstraňte z ní malířskou pásku a nalepte pásku na stěnu tak, abyste její nátěr neušpinili nátěrem lišty. Před aplikací pásky na stěny však počkejte, až stěny opravdu uschnou.


Finální čištění

Stěny mají několik vrstev nového odstínu a vše je suché? Ještě ale není čas na odpočinek. Odstraňte všechny malířské pásky, sejměte igelity a ujistěte se, že všechna rozlitá barva nebo stříkance jsou suché, než je přesunete. U barev na bázi latexu a vody čistěte štětce mýdlovou vodou. Barvy na bázi oleje budou vyžadovat minerální líh. Pokud chcete válečky znovu použít, vyčistěte je důkladně pod tekoucí vodou.


Tak a teď už je to opravdu vše. Jestliže jste absolvovali všechny předchozí kroky, můžete si oddychnout. Pomohl vám náš článek s vymalováním? Snad ano. Věříme, že se vám vše povedlo na jedničku a příště už se do výmalby klidně i celého bytu pustíte jako profesionál. A pokud přeci jen radši přenecháte výmalbu profesionálům, můžete si ověřeného malíře objednat na naší platformě Adam.

tyrkysová barva na zeď

Zdroj: Westwing


bottom of page