top of page
  • Bibiána Šablatúrová

Květy jako součást interiéru - návrat k přírodě

Pokud se právě nacházíte ve stádiu zařizování svého nového bytu nebo vaše pokoje už sice zabydlené jsou, ale něco jim chybí a uvažujete jak prostory oživit, možná právě pokojové rostliny jsou tím správným způsobem pro vás. V tomto blogu si tedy povíme o využití zeleně v interiérovém designu.


Jak sledujeme v posledních letech v mnoha trendových restauracích, buticích, kancelářích či domovech, využití rostlin v interiérovém designu se stává stále populárnější. Rostlinky jsou více než trend a prostory dělají nejen přitažlivější a živější, ale hrají roli také v našem celkovém zdraví. Výzkum ukázal, že pokojové rostliny nejen snižují znečištění ovzduší a hluk, ale také zvyšují pohodu a snižují stres.


Květy jako součást interiéru

Zdravotní výhody rostlin


Mezi hlavní výhody rostlin patří, že pomáhají snižovat úzkost a stres. Jejich využití rovněž pomáhá snížit krevní tlak a dokonce se díky nim můžeme cítit klidněji a vyrovnaněji.


Další výhodou některých rostlin v interiéru umístěných v ložnicích je umožnění lepšího spánku a to z důvodu vydávání kyslíku během noci. Rostliny také filtrují vzduch, v místnostech zvyšují vlhkost a snižují prašnost, čímž pomáhají ke snadnějšímu dýchání, v boji proti alergiím nebo dokonce nachlazení. Rovněž napomáhají k lepší soustředěnosti, kreativitě, paměti a samozřejmě i lepší náladě a tím zvyšují naši produktivitu!


Použití rostlin v interiérovém designu


Ve zkratce jsme si řekli zdravotní výhody pokojových rostlin, ale co ty designové? Rostliny byly po staletí luxusem, který si mohli dopřát jen bohaté rodiny. V současnosti jsou ovšem relativně levným a jedním z nejefektivnějších designových nástrojů, jak vylepšit interiér. Přesto bývají přehlíženy a jejich nepřítomnost může v některých prostorách vytvářet chladný až neútulný pocit.


Květy v koupelně

Co je činí tak důležitými ve zdobení našich domovů? Odvádějí skvělou práci při poskytování výrazných barev, organických tvarů a unikátních textur do prostředí. Jsou skvělým spojovacím prvkem, pomáhají zdůraznit výhody místnosti nebo naopak zamaskovat nedostatky či rozdělit místnost na zóny. Místnostem dodávají rovnováhu a pomáhají vytvářet jedinečnou atmosféru!


Když už máme lepší přehled o tom, proč jsou rostliny důležité v interiérovém designu a proč se s nimi počítá už i u architektonických návrhů, můžeme si říci o tom, kde by se měly používat. Krátká odpověď by byla: v každé místnosti mít alespoň jednu rostlinku nebo květinku. Existuje však několik základních oblastí, kde využít rostliny: prázdné rohy, jednoduché bílé stěny, poličky, stolky (od jídelních, čajových až po pracovní) nebo dokonce koupelny.


Analýza prostoru


Jako první je vhodné zamyslet se a prostor zanalyzovat, pochopit nejsilnější a nejslabší místa v místnosti. Pozorujte, jakou část prostoru by bylo dobré prosvětlit, zjemnit nebo doplnit. Na prostory se dívejte z různých perspektiv, pomůže vám to vybrat si nejlepší místo k vyjádření.


Květy v interiéru

Také v tomto kroku je třeba začít přemýšlet, které pokojové rostlinky se vám líbí a které by vypadaly nejlépe v prostoru, který navrhujete. Nesmíme však zapomenout i na to, že každá rostlina potřebuje jiné světelné podmínky a podle toho je v prostoru rozmístit. Pokud jste však začátečník a zdá se vám, že to je celá věda, nemusíte zoufat. V různých květinářských ateliérech vám s touto záležitostí rádi poradí a dají vám na výběr z několika možností. Nakonec vám to může přijít jako docela jednoduché.


Velké vs. malé rostliny, popínavé, stojaté nebo jejich kombinace


Velké rostliny v místnosti dělají dojem a táhnou naše oči. Jsou ideální do minimalistických interiérů, kde chceme zdůraznit určitou část designu. Vhodné jsou také k vyplnění prázdných rohů či zaplnění místnosti. Pozor však na to, abyste místnost zbytečně nepřeplnili.


Kaktusy

Netřeba podceňovat malé rostliny, které jsou také v interiérech velmi krásné a dokáží zpestřit jakoukoli poličku. Díky své všestrannosti a nenáročnosti na údržbu jsou ideální do jakéhokoli prostoru v domě, od tmavé knihovny přes vlhkou koupelnu. Jak bojovat s vlhkými prostory, které mohou být startem pro plíseň na stěnách, se můžete dočíst v našem článku Plíseň v bytě.


V případě, že uvažujete nad výmalbou na bílo, ale váháte nebo se bojíte, že prostory budou působit příliš fádně, pokojové rostliny vás opět zachrání. Poličky s květinami jsou poměrně častou alternativou, ale pokud chcete aby váš prostor vypadal absolutně stylově posypte vaše police popínavými rostlinami.


Nedílnou součástí rostlin jsou samozřejmě květináče. Je opravdu důležité pečlivě vybrat květináč, který se hodí k vašemu designu. Protože právě ten ve spojení s vaší pokojovou rostlinou udělá velký rozdíl a vytvoří vzhled, pocit po jakém toužíte.


Polička s květy

Doufáme, že vám tento článek při vylepšování vašeho interiéru pomohl. A přejeme vám, abyste se díky novým společníkům ve svých domovech cítili příjemněji a více stress free než kdykoliv předtím :)

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page