top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak oddělit kuchyň od obýváku: inspirace, rady a tipy

Spojená kuchyň s obývacím pokojem se stala určitým standardem moderního bydlení. Otevřený vzdušný prostor je již několik let trendem, který lze uplatnit právě sloučením kuchyně s obývacím pokojem. Nicméně prostor kuchyně je od obýváku nutné alespoň vizuálně oddělit. Jak?


Kuchyň spojená s obývacím pokojem

Moderní kuchyňské trendy se pozvolna mění, ale otevřená kuchyně s obývacím pokojem se ve většině domácností stala normou. Ať už zařizujete zcela nový domov, nebo jen hledáte jednoduchý doplněk, díky následujícím tipům se dozvíte, jak uspořádat kuchyň s obývacím pokojem a jak ji od obývacího pokoje správně oddělit.


Vsaďte na zónování


Pokud jde o architekturu a design, existuje jedno uspořádání, které se v dnešní době zdá být všudypřítomné – velké, otevřené půdorysy. Dvě hlavní místnosti – obývací pokoj a kuchyň jsou tak často spojeny v jednu otevřenou místnost.

Jestliže i vy potřebujete oddělit prostor kuchyně a obývacího pokoje, máte různé možnosti. Otevřené prostory fungují nejlépe, pokud jsou zónované. Proč jsou zóny pro moderní obývací prostor s kuchyní nutností?

Zóny označují, která oblast vašeho pokoje je určena pro jednotlivé činnosti. Bez zón neposkytuje velký prostor příliš soukromí, vypadá rozlehle a není útulný. Hromada nábytku umístěná bez rozmyslu do velkého prostoru vyvolává dojem, jako byste šli do skladu a nikoliv do obýváku. Řešením je tedy rozdělení místnosti do oblastí podle jejich funkce.


Jak společný prostor obýváku s kuchyní zónovat?


Nenechte se mýlit, vytváření zón neznamená uzavření jakékoli části místnosti. Existuje důvod, proč se otevřené prostory tak líbí! Jak tedy prostor obýváku od kuchyně správně oddělit a zachovat výhody, které otevřený půdorys přináší?


Kuchyňské prostory

Barvy a styly


Jedním z nejjednodušších a vizuálně výrazných způsobů je použití barev a rozdílných stylů k vytvoření zón. Použijte jedno barevné ladění do obývacího pokoje a jiné barevné odstíny do kuchyně. Další možností je ozdobná tapeta za sedačku do obývací části nebo výrazné předělové světlo nad jídelní stůl.

Kombinací tradičních i současných kusů nábytku nebo doplňků nejenže vizuálně oddělíte kuchyň od obýváků, ale také vašemu domovu dodáte nadčasovou přitažlivost a osobitý styl.

Tip: Objednejte si ověřeného malíře pokojů skrze naši platformu Adam klidně již na zítra!


Koberce


Definovat prostor a vytvořit kuchyňskou a obývací zónu můžete i použitím koberců. Pěkný koberec dodává vašemu obývacímu pokoji pocit útulnosti, zatímco dřevěná podlaha v kuchyni vytvoří praktičtější prostor. Nejčastějším řešením je jedna tvrdší podlaha do celého společného prostoru a „zútulnění“ obývací části kobercem.


Nábytek


Dalším z přirozených způsobů, jak oddělit kuchyň od obýváku je prostřednictvím nábytku. Například dlouhá pohovka nebo pohovka ve tvaru L může oddělit obývací část od jídelního koutu. Naopak jídelní část lze oddělit např. v případě kuchyně s ostrůvkem nebo barem.


Kuchyňský nábytek

Kuchyňský ostrůvek


Kuchyňský ostrůvek stojící volně v prostoru je vhodný do nadstandardně velkých kuchyní, v menších prostorech můžete zvolit kuchyň do tvaru U, která prostor rozdělí, a navíc získáte více pracovní plochy. Součástí jak kuchyňského ostrůvku, tak kuchyňské linky ve tvaru U, může být i jídelní stůl nebo barový pult.


Bar


Bar představuje skvělé řešení pro oddělení kuchyně s obývákem v malém prostoru, ve kterém často není prostor na jídelní stůl. Barový pult a židličky tak nejenže suplují jídelnu, ale také perfektně zónují společný prostor.


Barový pult v kuchyni

Police a přepážky


K vymezení zón můžete využít praktické police a přepážky, které prostor nejen fyzicky oddělí, ale také tím získáte úložný prostor navíc. Na police lze položit knihy, květiny a nejrůznější dekorace.

Zvolíte-li police a přepážky, které nejsou připevněny k podlaze, budete moci místnost podle libosti a situace přestavovat. Na rozdíl od příčky toto řešení nebrání průniku světla a v prostoru zachovává vzdušnost. Další možnosti je dělící paraván s dřevěným nebo kovovým rámem a různými druhy výplně, který také můžete podle libosti přemisťovat.


Závěsy


Intimnější atmosféru vytvoříte přidáním závěsů z neprůhledné látky. Jestliže není prostor příliš světlý, zvolte raději průhlednou tkaninu, která propouští světlo. Stejně jako tapety i závěsy si můžete vybrat v nepřeberném množství barev, vzorů a potisků.


Příčky


Rozhodnout se můžete i pro sádrokartonovou příčku, která částečně oddělí prostor a vytvoří dostatečné soukromí v kuchyni, aniž by kuchyň s obývákem zcela separovala. Zvážit můžete i posuvnou dveřní stěnu, díky které můžete mít prostor mezi kuchyní a obývákem jak otevřený, tak oddělený. Posuvné dveře navíc šetří místo, protože se neotevírají do prostoru, ale do pouzdra ve stěně.


Další tipy pro společnou kuchyň s obývacím pokojem

Zařizujete společný prostor kuchyně a obývacího pokoje? Pak nezapomeňte zvážit následující aspekty otevřeného prostoru.


Kuchyňské spotřebiče


Vyberte si co možná nejtišší kuchyňské spotřebiče, které vás nebudou rušit v obývací části. Do společné kuchyně s obývákem se obecně doporučuje indukční varná deska. Na rozdíl od plynového sporáku je tišší a rychleji se ohřívá. V otevřeném prostoru je pak naprosto nezbytná odsávací digestoř, která pohltí výpary a nepříjemný zápach při vaření a smažení.


Osvětlení


Do kuchyně si zvolte ostřejší bílé světlo, které bude mířit na pracovní plochu. Do obývacího pokoje je vhodnější tlumenější teplé světlo, jehož intenzitu lze v ideálním případě přizpůsobit – například intenzivnější světlo na čtení, méně intenzivní při sledování televize apod.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page