top of page
  • Dominika Blchová

Jak vybrat správný typ podlahy do jednotlivých částí bytu či domu?


Ať už stavíte nový dům nebo renovujete, podlaha je po stěnách nejvýraznějším prvkem interiéru a nedílnou součástí domácnosti. Podlaha má významný vliv nejen na estetiku vašeho domova, celkovou atmosféru, ale také bezpečnost. Ne všechny podlahy jsou však stejné a při tolika dnešních možnostech může být výběr správného typu podlahy pro každou místnost skličující.


Co je třeba mít před koupí podlahy na paměti?


Plavouci podlaha v mistnosti

Podlaha podle funkce místnosti


Tak, jak zvažujete funkci místnosti před jejím vybavením, budete muset určit, jakou aktivitou bude podlaha v místnosti ovlivněna.


Pokud například trávíte spoustu času vařením v kuchyni, může se stát, že se podlaha rychle zamastí a zašpiní. Pravděpodobně budete přemýšlet o podlaze, která se snadno čistí a je protiskluzová. Po


Podlaha v dětském pokoji bude pravděpodobně velmi používaná, proto by měl být povrch na jedné straně odolný vůči poškrábání různými hračkami či elektrickými autíčky, ale zároveň pro dětské nohy pohodlný, zdravotně nezávadný a samozřejmě teplý a hřejivý, aby děti nenachladly.


Pokud se v místnosti budou zdržovat senioři, zvážit si žádají i podlahy odolné proti uklouznutí. Také se vyhněte tvrdým materiálům, jako je kámen a keramika, které umocňují následky každého pádu.



Zaměřte se na údržbu


Některé druhy podlah, jako například dlaždice, lze snadno čistit, zatímco dřevěné podlahy bude třeba čas od času přebrousit a nalakovat. Pokud si nechcete dělat starosti s péčí, zvažte podlahové krytiny, které vyžadují menší údržbu.


Trvanlivost podlahy


Pokud vaši domácnost často renovujete, výběr podlahy se bude lišit od výběru podlahy někoho, kdo si chce zachovat stejný vzhled po delší dobu. Při časté předělávce se proto zaměřte na podlahy, které se dají snadněji odstranit.


Chcete-li si podlahu ponechat několik let, vyberte si odolné podlahy. Vhodné jsou vinylové podlahy, přírodní kámen či keramické dlažby.


Zvažte váš rozpočet


Některé podlahy a jejich instalace mohou být drahé. Kromě montáže je třeba brát v potaz také náklady na udržování podlahy v co nejlepším stavu. I zde si dřevěné podlahy budou vyžadovat větší údržbu v porovnání s keramickými dlaždicemi. Koberce mohou být sice levnější, zato jejich čištění vyžaduje více úsilí. Je proto nezbytně nutné promyslet si kolik jste schopni do nové podlahy investovat.


Sledujte trendy


V neposlední řadě sledujte, co je aktuálně v nabídce a co je právě „in“. Trh s produkty a neustálým vývojem nových technologií roste a podlahy, které se před 10 lety nehodily do koupelny, mohou být dnes vhodné pro použití i v těchto prostorách.


Příkladem aktuálního trendu, který mnoho lidí zvažuje, je šetrnost produktu k životnímu prostředí. Pokud spadáte i vy do této kategorie, poohlédněte se po přírodních a recyklovatelných podlahách, jako jsou korkové nebo bambusové podlahy.


Nebojte se vyzkoušet něco jiného. Vyzkoušet něco nového a odvážného je skvělý způsob, jak si pohrát s designem, a tak posunout váš domácí prostor na vyšší úroveň.


Experimentujte například v pokoji pro děti. Vyberte zajímavý dekor, který se bude hodit k barevným stěnám i dětskému nábytku.


Výběr podlahy do jednotlivých místností


bila stena

Podlaha do předsíně / chodby


​​Předsíň je prostorem v domácnosti s největším provozem a podlaha je často vystavena nečistotám a opotřebení. Výběr podlahy by se tedy měl orientovat na odolnost vůči poškození, oděru a špíně. Také doporučujeme vyhnout se velmi světlým jednobarevným povrchům (nečistoty jsou viditelnější) a upřednostnit spíše tmavší barvy.


Keramické dlaždice a tvrdé přelakované dřevo jsou elegantní, nadčasovou a tradiční volbou pro prostor, který vytváří ten první dojem vašeho domova. Jsou vysoce kvalitní a zároveň se postarají o vzhled a estetičnost.


Tip pro vás: Chcete zvýšit vaši bezpečnost a zároveň učinit ze svých bot netradiční kousek, který v obchodě nikdo nenajde? Využijte reflexní šňůrky.


Podlaha do kuchyně


Kuchyně se považuje za srdce domova. Je to místo k přípravě jídel, setkání, posezení, zábavě a jednoduše slouží jako střed vašeho každodenního života.


Tip: Chystáte se na renovaci kuchyně? Nezapomeňte na vhodný výběr barev do kuchyně, a také zvolení kuchyňské linky.


Kuchyňské podlahy jsou neustále vystavovány různým rizikům. Ať už jsou to ostré padající nože, rozlité tekutiny či rozbité talíře. Nutností je tedy podlaha, která je odolná, robustní a zvládne jakoukoli menší nehodu.


Z hygienických důvodů by měla kuchyňská podlahová krytina zvládnout i intenzivní čištění. Kromě toho by měla být voděodolná, protiskluzová a z hlediska designu by měla ladit se zbytkem bytu.


Bez ohledu na to, zda si vyberete laminátovou nebo vinylovou podlahovou krytinu, kuchyňská podlaha by vám měla sloužit několik let.


Máte-li otevřenou kuchyň spojenou s obývacím pokojem, je dobrý nápad použít do obou místností stejnou podlahovou krytinu. Nejenže si tak vytvoříte uklidňující dojem, ale navíc váš prostor opticky zvětšíte.



Podlaha do obývacího pokoje


obyvaci pokoj

Obývací pokoj je spolu s kuchyní další důležitou místností v domě. Je to místo k odpočinku, čtení, sezení, setkávání s přáteli, ale může sloužit také k hraní dětí. Podlahová krytina ve vašem obývacím pokoji by proto měla být multifunkční, aby zvládla všechny aspekty vašeho rodinného života a zároveň spolu s nábytkem vytvářela celkový harmonický dojem.


Podlahová krytina by měla:

  • dobře vypadat a ladit s nábytkem,

  • být kvalitní a odolná vůči poškrábání a opotřebení,

  • být pohodlná a teplá pod nohama,

  • být nenáročná na péči,

  • být protiskluzová,

  • pohlcovat hluk.


Na výběr máte opravdu moře možností od elegantních designů, přes teplé barvy po nespočet povrchových úprav a textur. Tím jistě vyhovíte všem členům rodiny.


Při správné péči dokážou laminátové, vinylové a dřevěné podlahy vydržet mnoho let do budoucna.


Podlaha do ložnice


Jelikož ve vaší ložnici strávíte asi třetinu vašeho dne, kromě pohodlné postele a měkkých polštářů si zasloužíte perfektní podlahu, která bude splňovat všechny vaše potřeby, a zároveň bude odrážet váš osobní styl.


Podlahová krytina v ložnici by měla být:

  • příjemně teplá a pohodlná pro nohy,

  • odolná vůči skvrnám, prachu a nečistotám,

  • nenáročná na údržbu,

  • zdraví neškodná, vhodná pro alergiky.


Jasnými favority podlahových krytin do ložnice jsou parkety, které působí přirozeně, jsou příjemné, útulné a skvělé pro chůzi naboso. Vhodný je také kvalitní laminát jako praktická alternativa parket s obrovským množstvím výběru různých dekorací. O maximální pohodlí, teplo pod nohama, útulné a zdravé bydlení se postarají korkové podlahy. A pro ještě více útulnosti můžete použít také malé koberečky.


Podlaha do dětského pokoje


detsky pokoj

Vybrat ideální podlahovou krytinu do dětského pokoje není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Pro vaše dítě chcete určitě vybrat podlahu, která bude útulná, ale zároveň snadná na údržbu. Je důležité vybrat si takový materiál, kterým uspokojíte všechny vaše požadavky.


Hraní si, dovádění, běhání a skákání nahoru dolů – podlahová krytina v dětském pokoji prostě musí zvládat všechno. Zatímco děti ocení „cool“ vzhled, pro rodiče jsou důležitější praktické aspekty. Které podlahové krytiny nejlépe zvládají výzvy v dětských a teenagerských pokojích?


Podlahová krytina v dětském pokoji by měla:

  • působit moderně a být co nejpohodlnější,

  • být snadná na údržbu,

  • být pohodlná a příjemná na dotek,

  • protiskluzová,

  • být odolná vůči divokému pohybu dětí, těžkému nábytku a doplňkům, jako je například dětská lezecká stěna,

  • zdraví neškodná, vhodná pro alergiky.


Korek je skvělou volbou do dětského pokoje. Je to přírodní, zdraví nezávadný materiál, teplý pod nohama, elastický a přesto docela odolný.


I dřevěné parkety se skvěle hodí do dětského pokojíčku. Především ty, které jsou dobře naolejované a nalakované a něco vydrží. Jelikož jde o další přírodní podlahovou krytinu bez škodlivin, působí příznivě na celkové vnitřní klima. Parkety však bude třeba jednou za čas přebrousit, aby opět vypadaly jako nové. Ochránit parkety můžete kobercem nebo ochrannou rohoží na podlahu. V každém případě byste si měli dát záležet na tom, abyste do dětského pokoje vybrali netoxický koberec.


Tip: Dbejte na bezpečnost vašich dětí, nejen při výběru podlahy, ale také zdravotně nezávadných a bezpečných hraček.


Dlaždice nebo přírodní kámen jsou sice praktické a téměř nezničitelné, ale poměrně tvrdé a chladné.


Podlaha do pracovny


Podlahová krytina v kanceláři nebo pracovně by měla být:

  • odolná vůči poškrábání, aby nohy židle s kolečky nezpůsobovaly škrábance,

  • tvrdá a stabilní, aby těžký nábytek nezanechával žádné prohlubně,

  • snadno udržovatelná.

Vhodným materiálem je laminát, dlažba či linoleum. Rozhodnete-li se pro korek nebo dřevo pamatujte, že tyto podlahy je třeba předem ošetřit a nanést na ně obzvlášť odolnou vrchní vrstvu.


Podlaha vaší domácí pracovny by měla být praktická, pohodlná, krásná a měla by dobře ladit s kancelářským nábytkem. Pokud trávíte spoustu času telefonováním, vyberte si typ materiálu, který má dobré zvukově-izolační vlastnosti. Hezkým doplňkem jsou koberce, které dokážou hluk pohltit.


Podlaha do koupelny


koupelna

Koupelna je místo, kde se chcete uvolnit a odpočinout si, a kde se mohou děti plácat a dovádět ve vaně. Je to místo, kde pohodlí bude pro vás pravděpodobně nejdůležitější.


Co dělá dobrou podlahu v koupelně?

  • Krytina by měla být voděodolná.

  • Měla by být odolná proti uklouznutí, aby nedošlo k nehodám.

  • Podlaha musí by měla zvládnout i časté a pravidelné čištění.


V žádné jiné místnosti v domě se podlaha nemusí potýkat s vodou víc než v koupelně. Je tedy logické, že materiály použité v koupelně musí odolávat mokru a vlhkosti. Vinylové podlahy vám umožní koupat se, aniž byste se museli obávat poškození podlahy.


Dlaždice jsou klasikou a ideální volbou do vlhkých místností. Výměna však může být zdlouhavá a cenově náročná.


Optimální pohodlí naleznete v podlaze, která vyzařuje teplo a blahobyt zároveň. Příjemnou atmosféru evokují dřevěné podlahy. Jsou sice přírodní, krásné a příjemné na oko, ale ne zrovna nejlepší podlaha do koupelny. Ani podlahy z korku nejsou ideální, nejsou odolné vůči vlhkosti a mohou nabobtnat.


Podlahy pro majitele domácích zvířat


Máte-li domácí zvířata, nezbytností je snadno udržovatelný povrch. Některá plemena psů ztrácejí hodně srsti, jiná mají ostré drápy, kterými mohou podlahu rychle poškrábat. Při výběru podlahy proto myslete na praktičnost a pevnost povrchu, který bude dostatečně odolný.


Odolnost vůči poškrábání je jedna věc, důležité je i to, aby se vám podlaha lehce čistila a vysávala. K odstranění srsti a chlupů použijte kvalitní vysavač a speciální kartáčky.


Jaká podlaha je nejlepší pro domácí zvířata?

  • Koberce jsou měkké a teplé, ale náročnější na údržbu.

  • Parkety a korek jsou přírodní a příjemné na povrch, ale málo odolné vůči poškrábání a za mokra mohou nabobtnat.

  • Linoleum je pevné a robustní, ale nenabízí bohatý výběr provedení.

  • PVC a vinylové podlahy, jsou nenáročné na péči, ale jsou vyrobeny z plastu a mohou obsahovat nezdravé látky.

  • Dlaždice jsou odolné vůči škrábancům a robustní, na druhé straně tvrdé a chladné.

Náš tip


Majitelům domácích zvířat doporučujeme vybrat dobře utěsněný laminát nebo kvalitní vinylové nebo PVC podlahy. Můžete si zvolit vámi preferovanou povrchovou strukturu, která je protiskluzová, zároveň lze jednotlivé desky při velkém opotřebení jednoduše vyměnit.


Jak můžete vidět, výběr vhodné podlahy pro různé místnosti v domácnosti bude záviset na různých faktorech, jako je váš rozpočet, životnost, údržba, odolnost, ale také celkový vzhled a dojem. Jakkoliv se rozhodnete, doufáme, že naše tipy vám vaši volbu usnadní a vy si vyberete podlahové krytiny, které budou odpovídat všem vašim požadavkům a vašemu stylu. A pokud byste kromě podlahy potřebovali také vymalovat, můžete si spočítat cenu online v naší kalkulačce a Adam vám sežene ověřeného malíře klidně hned na druhý den.


1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page