top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jaké barvy zvolit do kuchyně?

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou je třeba při výběru barev do kuchyně zvážit, je to, co se líbí vám a ostatním členům domácnosti. Jaké barvy vám i jim budou vyhovovat? Neexistuje jen jedna odpověď, ale společně si ukážeme několik tipů, které vám pomohou zajistit, aby to byl prostor, který si všichni zamilují.


Jaké barvy zvolit do kuchyně? Nejoblíbenější barva do kuchyně v Česku je oranžová.

Kde najít inspiraci pro novou kuchyni?


Práce na vaší budoucí kuchyni začíná jejím návrhem. Právě do něj můžete přetavit inspiraci pro novou kuchyni, se kterou se setkáte na návštěvě u přátel, na internetu, ve specializovaných kuchyňských studiích, a samozřejmě také ve své hlavě. Každý máme od malička představu o vzhledu interiéru, ve kterém se nám bude dobře žít.


Při návrhu vaší kuchyně se dají využít praktické online nástroje, díky kterým si vzhled vaší budoucí kuchyně nejen představíte, ale budete moci ladit k dokonalosti. S některými z těchto programů dokážete vytvořit dokonce 3D návrh vaší nové kuchyně.


Nejoblíbenější barva do kuchyně v Česku je…


Kuchyně je často považována za srdce domova. Je to místnost, kde se rodina schází, aby společně vařila a jedla. Proto je důležité zvolit do kuchyně správné barvy. Když si představíte typickou českou kuchyni, jaká barva se vám vybaví? Pokud je to oranžová nebo meruňková barva kombinovaná s dřevěnými skříňkami a spotřebiči z nerezové oceli v otevřeném prostoru navrženém pro život i vaření, pak si představujete kuchyň jako většina Čechů. Oranžová kuchyně je u nás zkrátka evergreenem.


Jaké barvy zvolit do kuchyně?


Mezi klasické barvy na zeď do kuchyně patří kromě oranžové také červená a žlutá anebo zelená. Všechny tyto barvy podporují chuť k jídlu a působí povzbudivě. A to je přesně to, co v kuchyni potřebujeme. V případě menších kuchyní anebo kuchyní s moderním designem můžete nechat zdi čistě bílé. Celý prostor se tak rozsvítí a opticky zvětší.


Jakou barvou vymalovat kuchyň? Ve větší kuchyni si klidně můžete dovolit použít i barvy jako modrou či zelenou anebo velmi moderní fialovou.

Kuchyně s moderním designem zvládnou i chladné barvy


Design moderní kuchyně umožňuje mnohem více. Samozřejmě vždy musíte brát ohled na to, jak velký prostor kuchyně máte k dispozici. Menší kuchyně vyžadují světlejší barvy. V těch větších se naopak můžete vyřádit. Při výběru vhodné barvy do vaší kuchyně ale myslete na to, že jí budete mít každý den na očích.


Pokud je vaše kuchyně velká a spojená s obytnou částí, snažte se sladit obě místnosti tak, aby byly vzájemně barevně kompatibilní. Ve větší kuchyni si klidně můžete dovolit použít i barvy jako modrou či zelenou anebo velmi moderní fialovou. Pro dokonalý vzhled vaší kuchyně je však používejte spíše ve světlých pastelových odstínech a v kombinaci s barvami teplými.


Barevný může být i kuchyňský nábytek a spotřebiče


Barvy v kuchyni to ale nejsou pouze vymalované zdi. Roli hraje také barevné ladění vnitřního vybavení kuchyně. Zamyslete se nad tím, jak do celkového konceptu kuchyně zapadnou spotřebiče, skříňky i další vybavení. Konkrétní barva může s moderním designovým nábytkem působit úplně jinak než s retro spotřebiči do kuchyně. Váš jedinečný cit pro detail snadno proměníte v realitu s designovými kolekcemi Gorenje, v nichž naleznete spotřebiče do kuchyně klasického vzezření, ale i designové lahůdky.


Barevné spotřebiče mají zelenou


Nudí vás už bílá a nerezová klasika v kuchyni? Rádi byste vyzkoušeli něco jiného? Vyměňte bílou lednici za červenou anebo dokonce růžovou. Fádní prostor krásně oživí třeba i mikrovlnná trouba v tyrkysové barvě. Mezi nejoblíbenější barvy, které se používají na spotřebiče do kuchyně, patří ale červená.


Určitě se setkáte s červenou rychlovarnou konvicí, žehličkou, do kuchyňské linky je možné zabudovat i červenou pračku. Záleží jen na vaší fantazii. Pokud se ale ve volbě barev necítíte příliš pevní v kramflecích, zvolte jeden designový kousek nábytku a ostatní spotřebiče pořiďte v klasických barvách. Uvidíte, že i tento solitér pozvedne design vaší kuchyně natolik, že přátelé a známí budou chválit váš vkus.


Výmalbu kuchyně můžete zvolit bílou, doplněnou o spotřebiče v kontrastních barvách.

Moderní odstíny kuchyňského nábytku


Světlý kuchyňský nábytek se hodí do každé kuchyně. Vsadit můžete na dekor dřeva v kombinaci s bílým laminem anebo dobře vypadající pastelové odstíny. Bát se nemusíte ani kuchyňského nábytku v odstínech mátové, světle modré, ale i červené či růžové.


Dekor dřeva by měl ale přijít ke slovu v každé kuchyni. Snadno ho zkombinujete s jakoukoliv barvou vnitřního vybavení kuchyně a dokážete díky němu vytvořit i útulný prostor, ve kterém se bude ráda scházet celá rodina. Stejně jako v případě barevného ladění zdí ale platí pravidlo, že i v případě vnitřního vybavení kuchyně je vhodné prvek s tmavým laděním doplnit teplými odstíny. Například kuchyňskou linku v odstínech modré či zelené doplňte kuchyňskými dekoracemi ve zlaté barvě. Díky nim bude vnitřní vybavení kuchyně působit luxusně.


Originální dekorace do kuchyně


Kuchyňské dekorace to nejsou jen ozdobné hrnečky a dózičky, které si pamatujeme z dob našich babiček. Nebojte se do kuchyně použít klidně i samolepky na zeď anebo designové obrázky v dřevěných rámečcích, které vhodně doplní vnitřní vybavení kuchyně.


V případě, že máte kuchyni propojenou s obývacím prostorem, nebojte se vsadit na dekorační prvky v podobném designu, které použijete do obou místností. Celý prostor se tím krásně propojí. Dekoraci do kuchyně si můžete vyrobit i sami.


Upevněte okolo držáku na kuchyňské náčiní dřevěný rám a rázem je na světě originální obraz, který v jiné kuchyni nenajdete. Dekoračním prvkem může být i samotné vybavení kuchyně. Například retro lednice postavená do ryze moderního interiéru kuchyně může vypadat opravdu zajímavě.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page