top of page
  • Obrázek autoraKateřina Horáková

Tapetování nebo malování?

Občas se vám stane, že po dlouhých dnech se vrátíte domů a říkáte si, že už to není ono. Interiér vás nudí a vy víte, že je potřeba ho oživit něčím novým. Nechcete ale nutně utrácet za nový nábytek a doplňky a tak přemýšlíte, co jiného by mohlo změnit celý dojem a udělat ten správný wow efekt. Nejjednodušším, a zárověň radikálnějším řešením je zásadní změna vzhledu vašich stěn. Ty můžete přizpůsobit vašim představám několika způsoby. Dnes si popovídáme o dvou z nich - o malování a tapetování. Určitě jste někdy i vy stáli před tímto dilematem - co je vlastně lepší? No, každé má svoje výhody i nevýhody, tak si je pojďme společně probrat.


Sázka na jistotu - malování

Novou výmalbou se nedá nic pokazit, protože je to jednoduše sázka na jistotu. Na našem webu jsme se malování pokojů věnujeme pravidelně, takže není potřeba dopodrobna líčit, jak při malování postupovat. Přečíst si můžete například náš článek Jak se připravit na malování pokojů, který mluví o tom, co vše je potřeba zařídit při i před samotným malováním. V tomto článku dáváme velký důraz na to, abyste pečlivě ochránili váš nábytek. Malování je totiž doslova špinavou prací a asi nikdo z nás si nechce zničit zbytek interiéru.


Malování zdi

Můžeme ale v krátkosti shrnout to nejpodstatnější, co o malování potřebujeme vědět, abychom se rozhodli, která z variant (výmalba či tapetování), je pro nás tou vhodnější možností.

Malování je beze sporu tou levnější variantou, kterou navíc s troškou zručnosti zvládnete sami. Náklady na materiál totiž i v dnešní době, kdy obecně stavební materiály zdražují, nejsou nijak závratné. Samozřejmě existuje několik typů barev, ale i ty nejdražší (a tím pádem nejkvalitnější), se dají cenově srovnat s náklady na tapetování těmi nejlevnějšími papírovými tapetami. A i pokud se rozhodnete pozvat si profesionální malíře (například ty námi prověřené v Adamovi), celková částka je stále příznivou a rozhodně není likvidační.

Další velkou výhodou je barevná variabilita a kompatibilnost. Ať už si vysníte sebebláznivější barvu či barevnou kombinaci, můžete si být jistí, že v některém ze vzorníků najdete přesně ten odstín, po kterém toužíte!


Papírová, vliesová nebo vinylová tapeta?

Pojem tapeta ve vás možná vzbuzuje negativní emoce. Dříve se tapety všude hojně využívaly a vy si tak pamatujete možná jen jejich nevkusné zbytky na vaší rodinné chatě v horách. Po velkém úpadku se ovšem začaly cyklicky vracet a s moderní technikou přišly nové metody a možnosti, o kterých se pravděpodobně našim prarodičům ani nesnilo. Na trh přišly všemožné druhy a kromě těch klasických papírových si dnes můžeme vybrat z různých dalších, jako jsou například vliesové, textilní nebo třeba i z tapet z rákosu.


Barevné tapety

Ale pojďme to vzít všechno pěkně popořádku. Na začátek je nejdůležitější důkladně promyslet, jak vlastně vypadá místnost, kterou chceme vytapetovat. V minulosti bylo nepředstavitelné nechat vytapetovat například koupelny či kuchyně. S dnešními vymoženostmi je ovšem i to možné, protože existují i tapety z vinylu, které hravě odolají zvýšené vlhkosti v těchto místnostech. Právě tapety z vinylu se navíc velmi snadno udržují a hodí se tak i do dětských pokojů, kde se dá očekávat, že děti dají vašim stěnám (ať už budou vytapetované či vymalované) pořádně zabrat.

Dále jsou velmi populárními tapety vliesové. Jejich aplikace je totiž mnohem snažší, protože nevyžadují nanášení lepidla na tapetu. Navíc jsou snadno omyvatelné, mohou mít jemnou povrchovou úpravu. Jejich velkou výhodou je navíc částečná tepelná izolace. Je nutné ovšem brát v potaz i stav stěn pod samotnými tapetami. Ty jsou totiž velice náchylné na rovnost a hladkost podkladu. V případě nerovností tak bude nutné povrch upravit stěrkou, což se projeví v celkových nákladech.


Tapetování zdi

Velkým hitem posledních let jsou tzv. fototapety. Ty se vyrábí jak na vliesových tapetách, ale i na starých papírových tapetách. Některé firmy navíc nabízí výrobu tapet na základě vašich fotografií. U takového typu výzdoby si ovšem dávejte dobrý pozor, nikdo nechce mít na stěně něco kýčovitého! Tapety jsou rozhodně čistotnější variantou než malování. Jejich aplikace je navíc mnohem rychlejší. Tím ovšem výčet výhod končí. Tapety totiž nejsou úplně tou nejlevnější záležitostí. V průměru se zaplatí cca 250 korun za vytapetovaný metr čtvereční. Cena tapetování se odvíjí od kvality, ale také od vzoru tapety. Mějte na paměti také případnou úpravu povrchu, kterou jsme zmiňovali a která se může projevit do celkových nákladů. Pokud se navíc rozhodnete tapetovat svépomocí, je to složitější než například malování. A ruku na srdce, experimentovat s tak drahou záležitostí se úplně nevyplácí.


Final countdown

Výmalba bytu

Tak co je tedy lepší - malovat nebo tapetovat? Samozřejmě neexistuje žádná správná odpověď a záleží čistě jen na vašich preferencích. Levnější a bezesporu spolehlivější je výmalba. Zde si můžete vybrat i z různorodých dekorativních technik malování. Tapetování je jednoduše nákladnější a zároveň je větší pravděpodobnost, že jej sami nezvládnete. Chcete-li alespoň experimentovat, můžete zkusit obě metody kombinovat. Nemusíte nutně tapetovat celou místnost, ale třeba jen jednu nebo část stěny. Interiér tak přece jen oživíte a je to dobrý kompromis mezi cenovou dostupností, ale zároveň větší změnou.





0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page