top of page
  • Obrázek autoraKateřina Horáková

Jak se připravit na malování pokojů

Nikdo nechce utrácet na zbytečnostech a všichni se snaží šetřit všude, kde se dá. Ať už si za malířské služby zaplatíte nebo se do malování vrháte sami po hlavě, celému procesu bude předcházet větší či menší příprava a v některých případech bude dokonce nutné si nechat pomoct od odborníků. Najít balanc mezi top kvalitou a nízkou cenou se může zdát jako opravdový oříšek. Pojďme se tedy společně podívat, co předchází nově namalovaným stěnám a kde je možné i ušetřit.


Úklid i před malováním?

I když se to zdá mírně bizarní, opak je pravdou — uklidit se musí i před malováním. A to důkladně. V prvé řadě začněte s nábytkem. Ten můžete dočasně přestěhovat do jiných místností, ale bohatě postačí i to, že jej jednoduše odsunete od stěn a poskládáte třeba uprostřed místnosti. Vše co zůstane v místnosti, kterou plánujete vymalovat, je nutné zakrýt. A to i podlahu! Stačí sehnat kusy kartonu a nějaké krycí fólie a ochráníte tak svůj nábytek (ale i svou peněženku) před případným zničením.

Příprava bytu před malováním.

Stěhování ovšem dovede zkomplikovat celý proces a to nejen kvůli časové náročnosti, ale také jednoduše proto, že v některých případech je nábytek těžký nebo že zkrátka nemáte po ruce něco, čím by se dal nábytek pořádně zakrýt a ochránit tak před barvou. Ta totiž přece jen patří na zdi a ne na nábytek. Někteří malíři tak tyto služby nabízí. Často si za ně ovšem účtují nemalé částky. A tak jsme se v Adamovi rozhodli to změnit. Chceme vám malování usnadnit a ne vám přidělávat práci a starosti. Naši malíři pokojů vám proto rádi pomohou se stěhováním a krytím nábytku. A rozdíl ve výsledné ceně skoro nepoznáte.


Je zvykem, že po odstranění nábytku se objeví vrstva prachu a pavučin, které za nábytkem nebyly vidět a nebyly tak dobře přístupné. Je vhodné se jich zbavit. To vám naštěstí nezabere tolik času a energie jako předchozí stěhování nábytku. A jakmile budete hotovo, můžete si třeba skočit pro pivo do okýnka vaší oblíbené restaurace. Je třeba se odměňovat!


Ošklivé stěny nestačí jen natřít

Pokud čekáte, že nová výmalba spraví vše, jste na omylu. O stěny je potřeba se starat. Speciální péči potřebují hlavně ty, které jsou starší a mají na sobě vrstvu předešlých nátěrů nebo starou tapetu. Je nutné stěny důkladně oškrábat a zbavit předchozích nátěrů. V některých případech budete muset zatmelit drobné prasklinky a vypořádat se s různými nerovnostmi. Cílem je zkrátka dosáhnout co nejrovnějšího podkladu, aby se na něj co nejsnadněji nanášela barva.

Máte-li v bytě velké pukliny na zdech, raději nechte opravné práce na odbornících. Pokud ale nejsou praskliny tak velké a vy se rozhodnete je zapravit sami, počítejte s dalšími výdaji v podobě nářadí jako jsou špachtle, stěrky a pak samozřejmě samotný tmel, který se používá na výplň těchto děr.

Příprava omítky před malováním.

Nezbytné zakrytí drobných oděrek je obvykle v ceně běžných malířských prací. I při běžném používání se ovšem stane, že tu a tam se objeví i větší díry. Zde je důležité mít opravdu kvalitní a zkušené malíře, kteří práce provedou. Jinak se může stát, že se praskliny po několika dnech či týdnech znovu objeví. V Adamovi jsme na tyto práce dokonale připraveni a jakékoliv opravy nejsou problém. Stačí se nám ozvat - malíř u vás může být hned zítra a kvalitně a levně veškeré práce provede.


Buďte v klidu

Malování pokojů umí být pěkně stresující, obzvláště pokud žijete v malém bytě. Z 2+1 se tak může rázem stát zaskládané 1+1. A to ještě nemluvíme o samotném procesu malování. Když malujete svépomocí, je nutné koupit vše potřebné nářadí a náčiní a samozřejmě vybrat vhodnou barvu. Navíc je nutné si dát pozor na několik věcí, o kterých jsme mluvili již v jednom z našich předchozích článků. Občas je ovšem složité si objednat i malíře, protože ti bývají často velmi vytížení. V tom vám ale zásadním způsobem usnadní práci právě Adam, kde si vy sami vyberete datum a čas malování, podle vašich časových možností. Nechceme vám přidělávat starosti, naopak pro vás chceme jen top kvalitu.

Malování pokojů v klidu

Takže teď už je jen na vás si to udělat hezké. Pokud si objednáte malíře, odjeďte vy a případně i vaši mazlíčci někam na pár dní na chatu ať nemusíte řešit, že se nemůžete ve vašem bytě ani hnout. Mnohem líp se totiž maluje, když u toho fyzicky nejste. S klidem v duši si můžete popíjet víno a grilovat, zatímco tu těžkou práci za vás někdo udělá a vy pak přijedete do hotového.

Pokud naopak malujete sami, přizvěte k práci kamarády a udělejte si z toho příjemnou akci. Soutěž o nejlepší malířský outfit odměňte třeba studeným pivem nebo dobrým jídlem. Z nudného malování se tak stane zábava pro všechny, a vám tak nezbyde jen krásně vymalovaný pokoj, ale i nezapomenutelné vzpomínky.

V našem dalším článku si porovnáme, kolik stojí vymalování bytu svépomocí a kolik s objednaným malířem.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page