top of page
  • Obrázek autoraKateřina Horáková

Srovnání cen: objednat si malíře nebo si vymalovat sami?

Dřív nebo později se každý ocitne v situaci, kdy bude potřebovat vymalovat byt, a to ať kvůli stěhování do nového, nebo zkrátka při pravidelné renovaci nebo zkrášlení domácnosti. S tím se také pojí nevyhnutelná otázka, zda si vymalujeme sami nebo si někoho pozveme. Všichni si pamatujeme z dětství to, jak si naši rodiče byli schopni udělat skoro vše sami, včetně výmalby – národ kutilů se zkrátka nezapře. Pokud ovšem bydlíte ve městě, často po ruce nemáte dílnu, ve které můžete skladovat nářadí na různé domácí práce. A tak když se budete rozhodovat o tom, jak si vymalujete, určitě budete zvažovat, zda se vyplatí si vše kupovat nebo je jednodušší někomu zaplatit. Proto přicházíme s tímto článkem, ve kterém za vás srovnáme průměrné ceny vymalování svépomocí a s objednaným malířem pokojů.

Vyplatí se profesionální malíř

Miluju a maluju

Pokud nejste zrovna Václav Neckář ve filmu Šíleně smutná princezna, kterému stačilo k vymalování velmi málo, čeká vás na začátek velký nákup těch nejrůznějších potřeb. U některých z nich budete potřebovat radu odborníků, jiné zase objednáte během pár minut online. Kvalitní náčiní objednáte např. na webu Kartes.


Jako první je dobré myslet na přípravu samotné místnosti, kterou máte v plánu vymalovat. Pokud vám v pokoji zůstane nějaký nábytek, je třeba ho řádně zakrýt folií a upevnit páskou. Tento krok je jedním z těch nejlevnějších, protože cena těchto potřeb snad ani nestojí za řeč.


Co ovšem vyžaduje již jistou přípravu, je úprava vašich zdí před samotným vymalováním. Zde se nabízí hned několik otázek. Jedná se o první nátěr? Kolik nátěrů má stěna zhruba za sebou? Jestliže se tedy nejedná o první nátěr, je nutné zjistit, jak kvalitní jsou ty předešlé a zda ještě vydrží další. Test je poměrně jednoduchý - stačí vzít čistý váleček, namočit ho a přejet po staré výmalbě. Pokud se nátěry začnou odlupovat, budete se jich muset zbavit.


Škrábání zdí je technicky poměrně snadné, ale zabere dost času a námahy. Pokud se toho nebojíte, stačí zakoupit malířskou škrabku či špachtli. Jejich ceny se běžně pohybují okolo 40 - 50 Kč. Navíc je využijete i během tmelení případných děr, které se mohou objevit i po oškrábání omítky. Pokud jsou praskliny menší, bohatě postačí omítkový tmel, jehož cena nepřekračuje 100 Kč. Jsou-li praskliny větší, je nutné je buď zabetonovat nebo raději přenechat práci na odbornících.

Posledním krokem před nátěrem barvou je penetrace. Pomáhá sjednotit povrch zdí a díky ní pak barva na podkladu mnohem lépe a déle drží. Obyčejné penetrace nyní stojí cca 250 Kč. Nanesení penetrace vám v budoucnu výrazně prodloužení životnost nátěru.

Penetrace při malování

A teď už k samotnému malování. Největším oříškem bude vybrat tu správnou barvu. V dnešní době už ani není nutné se orientovat v různých typech barev. Je fuk, že nevíte, jaký je rozdíl mezi disperzní a vinylovou barvou. Hlavní je, že víte, kde se nachází obchod s barvami nebo kde vyhledat odborníka. I když si ovšem necháte s výběrem barvy poradit, je vhodné si uvědomit, co vše může mít na tento proces vliv. Od barvy v dětském pokoji se očekává, že bude odolná i vůči tomu největšímu dovádění vašich ratolestí. V koupelně bude muset zase nátěr vydržet vysokou vlhkost a je vhodné tedy použít prodyšný typ nátěru. Některé barvy mají navíc i dezinfekční a protiplísňové účinky, což se hodí v místech, které jsou k tomuto poškození náchylné.


Jak vidíte, výběr barvy není vůbec jednoduchý. Představme si hypotetický příklad, kdy malujete pokoj, který má podlahovou výměru 12 m2. Je nutné provést dva nátěry a myslet na případnou rezervu. Na tuto plochu bude potřeba použít zhruba 6,5 kg barvy. V takovém případě doporučujeme raději koupit 7 kg barvy v případě, že se něco nepovede. Dvě čtyřkilové barvy obvykle přijdou zhruba na 400 Kč v závislosti na kvalitě a typu barvy.


Samozřejmě nesmíte zapomenout na štětce, válečky, nádobu na barvu nebo míchadlo na barvu. Pokud nemáte v plánu si rozjet byznys na malování, zcela postačí si koupit soupravu na malování. Ty obsahují vše nutné, a navíc jsou cenově mnohem výhodnější, než kdybyste každou z věcí kupovali zvlášť. Ty nejlevnější začínají již na 190 Kč a s vyšší cenou se zvyšuje počet nářadí, které v setu najdete.


Sázka na jistotu - malíř

Malířský váleček

Malování svépomocí je velká starost, a tak je dnes již běžnou praxí si objednat malíře až domů. Ceny se však často velmi liší a je těžké se zorientovat v tom, proč si jeden malíř řekne za výmalbu stejné místnosti dvojnásobek toho, co druhý. Dvojnásobná cena totiž vždy neznamená dvojnásobnou kvalitu. Někdy to může být dokonce naopak. Na co se tedy zaměřit? Finální částka se samozřejmě bude odvíjet od velikosti pokoje a od toho, v jakém stavu jsou vaše stěny. Součástí standardních služeb by kromě samotného vymalování mělo být také zakrytí podlah, drobné úpravy omítek a samozřejmě i základní úklid po výmalbě. Pozor na větší opravy či odstranění tapet, ne každý je umí. Férová cena výmalby za jeden pokoj se bude pohybovat okolo 3000 Kč v závislosti na přesné velikosti a stavu místnosti. Pro přesný odhad se můžete podívat do naší cenové kalkulačky malování.


Je ovšem nutné si počítat s tím, že, obzvláště ve větších městech, může být problematické sehnat kvalitního malíře. Ti totiž často bývají velmi vytížení a může být složité se domluvit na termín, který bude vyhovovat vám i malíři. Proto je tady Adam. I my jsme totiž byli ve stejné situaci a rozhodli se to změnit. Spolupracujeme s těmi nejlepšími malíři z měst, kde působíme a díky největší síti malířů v ČR se Adam plně přizpůsobí vašim časovým možnostem. Na každou výmalbu zvolíme malíře, který dané technice rozumí a má s ní zkušenosti. A to vše za jedny z nejlepších cen ve městě.


Díky několika jednoduchým krokům si objednáte malíře na datum, které bude zcela vyhovovat vašim časovým možnostem. Jednoduše vyplníte údaje o prostoru, který chcete vymalovat, vyberete si barvu dle svých představ a my se již postaráme o zbytek. Věříme, že malování nemá být otrava, ale mělo by být stejně jednoduché, jako nakupovat v e-shopu.


Finální srovnání

Po sečtení všech položek, které jsou nutné zakoupit k výmalbě svépomocí, se dostáváme k částce okolo 1500 Kč. Všechny faktory, jako jsou kvalita barev, počet malířských potřeb či rozsah oprav, které tuto cenu mohou ovlivnit, jsme probrali již dopodrobna. V porovnání se 3300 Kč, které byste zaplatili malíři, se tak na první pohled 1500 Kč může jevit jako jasná volba.


Není to ovšem tak černobílé. Pokud se rozhodnete malovat sami, rozhodně to není záležitost na jedno odpoledne. Jen samotný nákup vám zabere několik hodin a to nemluvíme o tom, zda výsledek bude tak kvalitní jako od profesionálů. Ač se totiž budete snažit sebevíc, občas ani ta nejkvalitnější barva nezajistí top výsledek. Zvažte tedy to, co od výmalby očekáváte a také to, zda máte úložné prostory na všechno nové nářadí. Přece jen na něj pár let zase nesáhnete. Ať už bude vaše volba jakákoli, doufáme, že vaše nově vymalované zdi budou takové, jaké jste si je vysnili!

malířský štetec

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page