top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Co je penetrace a kdy ji použít?

Pokud se chystáte na výmalbu domu nebo bytu, pravděpodobně jste již slyšeli o případné nutnosti penetrace zdí před samotnou výmalbou. V případě, že váháte, zda je právě ve vašem případně penetrace nutná, případně nevíte, co penetrace je a jak se používá, je tento článek určen právě vám. Rádi vám na vaše otázky odpovíme.

Penetrace stěn je při malování důležitým krokem, který může podpořit přilnavost barvy, zlepšit její lesk nebo dokonce může pomoci zakrýt skvrny. Je to v podstatě povrchová úprava zdi, která se nanáší před nátěrem. Funguje k přípravě povrchu a zajišťuje, že nátěr lépe přilne k povrchu a bude trvanlivější.

Aplikace penetrace na suchou zeď

Penetrace fungují jako základní nátěr a vytvářejí základ pro bezchybnou výmalbu. Základní nátěr byste měli vždy použít, pokud potřebujete zakrýt nedokonalosti, zakrýt skvrny nebo neutralizovat barvu povrchu před lakováním, protože vytváří základ pro bezproblémovou aplikaci barvy. Ve většině případů malíři doporučují použití jedné vrstvy penetrace před dvěma vrstvami vámi zvolené barvy, abyste dosáhli profesionálního výsledku.


Penetrace zajistí lepší přilnavost nátěru k povrchu. Bez penetrace se nátěr může odlupovat nebo se odlepovat od povrchu. Dalším podstatným důvodem pro realizaci penetrace je její schopnost zvýšení odolnosti proti vlhkosti. Pokud se maluje v prostorách s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny nebo kuchyně, penetrace zabrání poškození nátěru vlhkostí.


Nejčastěji se používá na sádrokartonové stěny, omítky a betonové povrchy. Před nátěrem penetrace je nutné zkontrolovat, zda je povrch suchý a bez prachu a dalších částic.





Funkcí penetrace je zpevnění nesoudržných podkladů, sjednocení nasákavosti podkladů a zvýšení přilnavosti další povrchové úpravy. Nejčastěji využíváme penetraci na úpravu povrchu po seškrábání původních nátěrů nebo po odstranění tapet. I penetrační nátěr s dobrou schopností proniknout do podkladní vrstvy, pronikne na běžně zvětralých površích pouze do hloubky 1 mm. Pokud je povrch zvětralý do větší hloubky, nedá se zpevnit výlučně penetračním nátěrem. Do nesoudržných spodních vrstev omítky nebo sádrokartonu penetrace nepronikne. Tehdy vytvoří penetrace pevnou povrchovou vrstvu.


V případě, že nasákavost povrchu není ve všech místech stejná, můžeme využít penetraci na sjednocení. Taková penetrace se osvědčuje zejména při silikátových nátěrových hmotách

Pokud máme tvrdý a nenasákavý podklad, můžeme penetrační nátěr využít i jako pojivo mezi podkladem a následnou povrchovou úpravou, dbejte však na opatrnosti a vyhněte se těmto 9 největším chybám při rekonstrukci vašeho interiéru.

Malíř před zdí

Za negativní stránky penetrace lze považovat vyšší cenu v porovnání s nátěry bez penetrace, časovou náročnost aplikace (jedná se o jeden nátěr včetně času pro kompletní uschnutí před nátěrem barvy). Důležité je se řídit pokyny výrobce penetrace uvedených na obalu. Naši malíři s Vámi rádi potřebu penetrace před výmalbou zkonzultují a upřesní potřebné kroky specifické pro Vaši výmalbu, neváhejte se s námi kontaktovat zadáním nezávazné poptávky na našich stránkách.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page