top of page
  • Natália Várošová

9 chyb, kterým se vyhnout při rekonstrukci domu


Je jednodušší se chybám vyhnout, než je napravovat. Pokud jste zdědili, nebo koupili starší dům, pravděpodobně plánujete rekonstrukci. Rekonstrukce domu není levná ani jednoduchá záležitost. Už před jejím zahájením musíte zohlednit množství faktorů, abyste předešli chybám. Pokud potřebujete poradit, na co si dát pozor, pak jste na správném místě.


Architekt

Proč je lepší rekonstrukce než novostavba?


Zda je lepší rekonstrukce nebo novostavba záleží na více faktorech. V případě, že je dům v relativně dobrém stavu, je přirozené zvolit rekonstrukci. Chcete-li však bourat příčky, protože je dům v opravdu špatném stavu, nebo měnit orientaci domu, může být vhodnější jej zbourat a postavit nový dům.


Rekonstrukce navíc zachová původní atmosféru domu. K domu, který jste zdědili, máte určitě citovou vazbu, a tak by bylo nejlepší zachovat co nejvíce z původního prostředí, na které máte příjemné vzpomínky.


Nutnost rekonstrukce může přijít také s tím, že vy nebo někdo ve vaší domácnosti se stane zdravotně znevýhodněným. Může se stát, že budete potřebovat upravit váš domov na bezbariérový. V takovém případě vám s financemi pomůže i stát.


Nereálné představy


Toto je jednoznačně první a naprosto nejběžnější chyba. Lidé si často představují věci příliš jednoduše a poté jsou zklamáni, když výsledek není podle jejich představ. Je přirozené, že toužíte po bydlení jako z časopisu, ale nesmíte zapomínat na to, že obrázky v časopisech jsou jen naaranžované a ve skutečném životě musíte myslet i na praktičnost.


TIP: Dejte si pozor, abyste impulzivně nepodlehli trendům. To, co je v módě dnes, nemusí být i za rok a pravděpodobně neplánujete rekonstruovat s každým novým trendem.


V souladu se zákony


Rekonstrukce, stejně jako každá větší oprava, se nazývá stavbou, a tudíž se na ni vztahuje stavební zákon. Dejte si pozor na to, kdy a jaká povolení budete potřebovat.


Jaké povolení potřebujete při rekonstrukci?


Stavební povolení potřebujete:


  • u staveb každého druhu bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, účel a dobu trvání

  • při změně staveb, zejména při přístavbě, nástavbě a při stavebních úpravách

  • pro stavební úpravy, zejména bourací práce, při kterých se mění vzhled, prostorové uspořádání bytu, způsob užívání, zásahem do nosných konstrukcí



Rekonstrukce

V určitých případech stavebnímu úřadu stačí ohlášení o stavbě:

  • u drobných staveb, které plní doplňkovou funkci k hlavní stavbě a které nemohou podstatně ovlivnit životní prostředí

  • při stavebních úpravách, kterými se podstatně nemění vzhled stavby, nemění se způsob užívání stavby a neohrožují se zájmy společnosti

  • při udržovacích pracích, které by mohly ovlivnit stabilitu stavby, její vzhled nebo životní prostředí, a při všech udržovacích pracích na stavbě


Udržovací práce a některé opravy stavebnímu úřadu ohlašovat nemusíte. Jedná se o tyto:

  • opravy fasády

  • opravy a výměna střešní krytiny nebo povrchu plochých střech

  • výměna okapových žlabů a odtokových svodů

  • opravy oplocení a výměna jeho částí, pokud se tím nemění jeho trasa

  • opravy a výměna nepodstatných stavebních konstrukcí jako například montáž plovoucí podlahy

  • údržba a opravy technického, energetického nebo technologického vybavení stavby, pokud se tím zásadně nemění jeho napojení na veřejné vybavení území ani nezhorší vliv stavby na okolí nebo na životní prostředí

  • výměna zařizovacích předmětů, zejména kuchyňských linek, van, vestavěných skříní,


Nedostatečné plánování


Ne všechno se dá ovlivnit, ale zodpovědným plánováním můžete pravděpodobnost nezdarů snížit na minimum. Důkladné plánování vám pomůže upravit vaše očekávání i snížit časovou náročnost. Zeptejte se známých, jak dlouho jim rekonstrukce trvala a kolik je zhruba stála.



Výběr stavební firmy


I když se snažíte ušetřit při výběru, není nejdůležitější cena, ale poměr cena-kvalita. Je zbytečné vybrat si nejlevnější firmu, která práci odflákne a následně bude potřeba opravit to, co pokazila. Kvalitní zateplení domu nebo opravu střechy vám neudělá každý. Obraťte se na odborníky, kteří nepodcení žádnou fázi rekonstrukce a vše proběhne v pořádku. Předejdete tím případným nepříjemnostem s reklamací vad při rekonstrukci.


Vrtání


Práce bez smlouvy


Buďte opatrní především u firem, které za nižší cenu nabízejí práci bez smlouvy. Žádná smlouva = žádná záruka. Při problému pak nebudete mít v rukou nic, co by vám zaručilo nápravu napáchaných nedostatků. Také se vám může stát, že zaplatíte zálohu, ale mistrů se už nedočkáte.


Neplaťte vše dopředu


Snažte se s firmou domluvit si splátkový kalendář v poměru k postupující stavbě. Může se stát, že firma vezme práci a odejde v polovině. I když vás smlouva před takovými situacemi chrání, je lepší jim předcházet, než se potom pracně domáhat spravedlnosti.


Finance


Nepodceňujte skutečnou výši nákladů. Pokud zjistíte, že nemáte dostatek financí na rekonstrukci, je rozumnější ji odložit, než se spokojit s levnější variantou toho, co jste skutečně chtěli. Abyste si vytvořili objektivní obraz o nákladech na rekonstrukci, nezapomeňte ani na detaily, ať už se jedná o výběr vhodného zrcadla do koupelny nebo o vypínače na světlo na chodbu.


TIP: Zbytečně ale rekonstrukci neodkládejte, protože ceny stavebních materiálů se neustále zvyšují.


Levný materiál


Nemůžete očekávat kvalitní výstupy, pokud nepoužijete kvalitní vstupy. Připlaťte si za kvalitní materiál, který vydrží co nejdéle. Sice se tím vstupní investice zvyšuje, ale je to investice do budoucna. Je lepší si nyní připlatit, než za dva roky zase opravovat. Protože to vás v konečném výsledku bude stát mnohem víc. Můžete dát přednost výrobkům označeným CE certifikátem. Toto označení je zárukou toho, že výrobek splňuje požadavky dané EU. I to může být známkou kvality.


Nepřesné měření


Držte se přísloví: “dvakrát měř a jednou řež.” Nadělat problémy může i půl centimetru. Pokud při výměře kuchyňské linky nebudete počítat i s omítkou, linku pravděpodobně nenamontujete. Lidé jsou omylní a každý může udělat chybu, avšak chybovost zkušených mistrů by měla být minimální.


Měření

Myslíte si, že to zvládnete sami?


Myslet si, že sami to uděláte nejlépe, může být velká chyba. Nejen že se většina z vás nemůže srovnávat s lidmi s několikaletou praxí, ale v případě problémů vám nebude mít ani kdo poradit. Předělat již zkaženou rekonstrukci dá obrovskou námahu. Pokud jsou ale nářadí a dílna vašimi nejlepšími přáteli, tak směle do toho, jen pozor, abyste nepřecenili své schopnosti.


Bezpečnost


Při rekonstrukci nemůžete zapomínat na bezpečnost práce vás ani vašich mistrů. Trvejte na firmě, která splňuje všechny požadavky na bezpečnost při práci.


Stejně buďte opatrní i na sebe. I když je to váš domov, noste uzavřenou obuv, protože při předělávce se může na zemi povalovat množství ostrých předmětů. Rovněž chraňte své ruce pracovními rukavicemi a oči brýlemi a hlavně mějte vždy po ruce vybavenou lékárničku.


Na bezpečnost a zdraví myslete i při výběru materiálu. Existuje spousta zdravotně nezávadných materiálů, díky kterým bude vaše domácí klima podporou vašeho zdraví. Bohužel existuje také množství toxických a nezdravých materiálů, které mohou způsobit řadu zdravotních problémů.


Skladování materiálu


Dejte si pozor, jak skladujete materiál. Především, pokud práce trvají delší dobu, nebo jste jej nakoupili příliš předem. Dbejte na to, aby vám nátěry a barvy nevyschly dříve, než je použijete. Velmi opatrní buďte také se dřevem nebo suchou směsí pro přípravu na maltu. Necháte-li je navlhnout, budete mít problém.


Malování stropu

Starejte se, aby vám bydlení vydrželo co nejdéle


Nezapomínejte na průběžnou péči o svůj domov. Víte, jak udržovat fasádu, aby vydržela jako nová? Jak předcházet plísni, nebo jak často čistit krb či kotel? V případě, že péče o dům není vaše silná stránka, můžete se obrátit i na odborníky.
















0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page