top of page
  • Obrázek autoraKateřina Horáková

4 způsoby jak opticky zvětšit jakoukoli místnost

Všichni víme, jaká je v dnešní době situace na trhu s nemovitostmi. Obzvláště ve větších městech, jako je Praha nebo Brno, je skoro nadlidský úkol objevit prostorný byt, který by ale zároveň nebyl na sídlišti až na konci města nebo jehož nájem by nás nestál všechny naše úspory. Často jsme tak nuceni se spokojit s menším prostorem, ve kterém musíme vymýšlet kreativní kompromisy mezi tím, co je ještě designově přijatelné řešení, ale zároveň nás příliš neomezuje při každodenním používání. V dnešním článku si popovídáme o tom, jak lze interiér opticky rozšířit, aniž bychom nutně museli investovat do větších prostor.


Budiž světlo

Dostatek světla je naprosto klíčovým pro zvětšení prostoru. Existuje hned několik možností jak do interiéru dostat více světla – některé jsou dražší a účinnější, některé jsou levnější, ale neudělají takový efekt. Nejúčinnější jsou bezesporu velká okna. To je bohužel velká investice a pokud jste v pronájmu, není to pro vás to pravé ořechové. Naštěstí existují i malá řešení, která nejsou tak časově ani finančně náročná a v některých interiérech jsou naprosto dostačující.

Jak prosvětlit místnost

V interiéru byste se měli vyvarovat jakýmkoli tmavým koutům. K tomu vám pomohou lampy, bodové a jiné osvětlení. Zde zřejmě ničím nešlápnete vedle. Můžete použít například velké lustry, které přitáhnou pozornost ke stropu, který je najednou opticky výš. I zde lze být kreativní, můžete například sáhnout po designových stolních lampičkách nebo šikovně rozmístit led pásky.


Bílá, krémová, světle zelená!

Dalším jednoduchým trikem jak zesvětlit celý prostor je jednoduše jej vymalovat a to jak stěny, ale také stropy. Co se týče právě již zmíněných stropů, chybu neuděláte čistě bílým stropem. Pokud si ovšem dopřeje trochu barvy i zde, zvažte chladné světlé barvy jako například světle modrá či světle šedá. Ty dodají dojem vysokých stropů, protože barva na sebe strhává pozornost. Mějte ovšem na mysli i následnou barvu stěn. Na ty se totiž hodí především světlé odstíny barev jako například akvamarínová, lasturová, lila či slonovinová kost nebo jednoduše bílá nebo krémová. Hrát si můžete také s tím, kolik stěn vymalujete barevně a které ponecháte bílé. Pro dojem co největší místnosti doporučujeme vymalovat strop společně se stěnou, na které máte umístěno okno, na bílo. Posílíte tím dojem, že z okna jde nejvíce světla a opticky zvýšíte stěnu.

barva co prosvítí místnost

Pokud přemýšlíte nad objednáním malíře, zkuste vystoupit ze své komfortní zóny a zvažte služby Adama. Adam je jedinečnou službou, skrz kterou vás jednoduše propojíme s ověřenými malíři pokojů s profesionálním přístupem. Vaší největší „starostí” tak bude pouze vybrat si barvu podle vašich představ a vybrat si termín podle vašich časových preferencí. Od nás pak můžete očekávat jen skvělou kvalitu za tu nejlepší cenu.


Chytře s multifunkčním nábytkem

Interiéry, které jsou zcela zaplněny nábytkem, prostor opticky zmenšují. Je tak žádoucí, aby byl pokoj co “nejčistší” a nebyl zaskládaný zbytečnými věcmi. To ovšem není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokud zrovna nejste příznivci minimalismu, pravděpodobně se obklopujete spoustou věcí, na které zkrátka je nutné najít vhodné úložní prostory. Jak se tedy naučit využívat každý centimetr chytře a stylově? Odpověď je vlastně docela jednoduchá - stačí používat multifunkční nábytek!

Multifuknční nábytek

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, hledání nebo i navrhování personalizovaného nábytku může být velmi kreativní a zábavná práce. Někomu bude stačit, když dokoupí zásuvku a vytvoří úložný prostor pod postelí. Někdo se ale může snažit jít ještě dál a vytvoří patrovou postel, pod kterou se vleze pracovní prostor s malou knihovnou či gauč, čímž vznikne odpočinková zóna. V některých často starších bytech se setkáváme s ne úplně šťastnou dispozicí kuchyně, kam se sotva vlezou základní spotřebiče. Zde se může hodit dřevěná vyklápěcí deska, která může sloužit jako stůl či jako pracovní plocha navíc.


Zrcadla a jiné doplňky

O triku se zrcadlem jste pravděpodobně slyšeli několikrát. A ano, i my ho zde musíme zmínit. Pokud máte malé místnosti, velká zrcadla dokážou velké divy a opravdu opticky zvětšují prostor. Navíc se dají použít kdekoli - jako dveře velkých vestavěných skříní, či místo obrazů na stěnu. Ale všeho s mírou!

Co se týče dalších doplňků, buďte střídmí. Spousta malých doplňků vám zbytečně zahltí interiér. Volte tedy spíše kousky, kterých bude méně. Myslete na celkovou čistotu a vzdušnost prostoru. I přes tato omezení ovšem můžete být kreativní. Zde vám nabídneme originální nápady s doplňky, které si může vyzkoušet každý.

Zrcadla opticky zvětšují místnost

Můžete využít různobarevné koberce, které vám pomohou oddělit od sebe jednotlivé obytné zóny. Okna můžete orámovat dlouhými závěsy od stropu až na zem. Je to nejen rafinovaný způsob, jak zpestřit interiér, ale závěsy navíc opticky zvětší okna, což je přesně to, co potřebujete. Poslední tip, který provzdušní celý prostor, je nábytek s přiznanými nohami. Ať už to bude gauč, křeslo nebo třeba i postel, zkuste sáhnout po takových kouscích, u kterých přesně vidíte jejich nohy. Budí totiž dojem, že se vznáší nad podlahou a celkový interiér tak získá tolik potřebný pocit velkého prostoru.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page