top of page
  • Veronika Brlášová

Barva roku 2022

Vítej 2022! Doufáme, že jste plní očekávání, tak jako jsme i my v Adamovi a věříme, že vám rok 2022 přinese jen pozitivní zážitky. V roce 2021 jsme vám přinesli mnoho zajímavých článků o interiérových trendech, návody a nápady jak si vymalovat, uvedli jsme vás do dekorativní techniky malování a představili vám výhody a nevýhody tapetování.


Stejně jako v roce 2021, tak i letos máme pro vás naplánovaných spoustu zajímavých blogů nejen o malování. První téma pro blog a aktuální téma za posledních pár měsíců ve sféře designu a barev byla speciální barva, která byla jmenována barvou roku 2022. Jako každý rok, tak i letos tuto barvu určil institut barev Pantone®.


Barva roku určovaná firmou Pantone® již 22 let ovlivňuje vývoj produktů a nákupní rozhodnutí ve více odvětvích včetně módy či bytového, grafického a průmyslového designu.


moderní barvy v interiéru


Výběr barvy roku je podle Pantone® zdlouhavý a intenzivní proces, během něhož si usednou desítky odborníků na barvy, kteří analyzují různé trendy a události ve světě, které by barva v příštím roce reprezentovala. Trendy, ze kterých se odborníci inspirují často zahrnují zábavní a filmový průmysl, umění, módu, všechny oblasti designu, oblíbené destinace cestování, ale i nové životní styly, hry a sociálně-ekonomické podmínky. Inspirace pro barvu roku se také získává z nových technologií, materiálů, textur a efektů, sociálních médií a dokonce i připravovaných sportovních událostí jako například olympijské hry, které upoutají celosvětovou pozornost.


Veri Peri barva

Barva roku 2022 je takzvaná Very Peri. Letos se odborníci silně inspirovali při výběru barvy momentálním děním ve světě, čímž je boj proti pandemii. Barva by měla představovat pocity z boje a zároveň vzbuzovat naději a motivaci společně kráčet vpřed lepším časem. Protože globální pandemie byla neočekávaná a sociální společností nepoznaná situace, firma Pantone® se rozhodla vyzdvihnout výjimečnost barvy roku 2022 a jako historicky první barva byla Very Peri speciálně vytvořena a namíchána, ne vybrána ze vzorníku institutu.


fialové křeslo

Vytvoření nové barvy Very Peri přináší nový pohled a svěží vizi do budoucna díky oblíbené rodině modrých odstínů. Barva představuje radostný postoj a dynamickou přítomnost, která podporuje odvahu a kreativitu. Very Peri zahrnuje kvality modré, ale zároveň má fialovo-červený podtón, který působí štědře a radostně. Vývoj barvy Very Peri odráží probíhající globální inovaci a transformaci. Jelikož společnost nadále uznává barvu jako formu komunikace a způsob, jak vyjádřit a ovlivnit myšlenky a emoce, složitost tohoto nového červeno-modro fialového odstínu zvýrazňuje rozsáhlé možnosti, které před námi leží v roce 2022.


fialová stěna v interiéru

Barva Very Peri bude jistě velkým trendem v módě ale i v interiérovém designu. Barva nádherně vynikne na stěně, ale doporučujeme v prostoru vymalovat tímto odstínem jen jednu stěnu. Vymalování všech stěn by místnost výrazně zmenšilo. Pokud se na výmalbu chcete vrhnout sami, určitě si přečtěte náš blog jak se připravit na malování interiéru.

Pokud byste ale výmalbu raději nechali na profesionálovi, můžete si cenu za výmalbu spočítat v naší online kalkulačce. Po zadání poptávky se hned dozvíte odhadovanou cenu a jeden z našich manažerů se vám do jednoho pracovního dne ozve a se zajištěním kvalitní, levné a rychlé výmalby vám rád pomůže.


Veri Peri barva v pokoji

Barvu Very Peri můžete využít u vás doma i v podobě nábytku jako je například lavice či skříň. Pokud se této výrazné barvy trošku obáváte, zkuste ji doma zakomponovat jen jemně v podobě různých dekorací, jakou jsou svíčky, vázy, sklenice či květináče. Případně můžete tento odstín zakomponovat do textilie v bytě ve formě ložního povlečení nebo dekoračních polštářků. Určitě je lepší používat tuto barvu opatrněji, podle psychologie barev může mnoho fialových prvků v domácnosti působit depresivně, a to hlavně pro lidi náchylnější k náhlým změnám nálad. Naopak jemné využívání fialových prvků vnese do domácnosti vznešenost a pozitivitu.


Fialové doplňky do bytu

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page