top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak kombinovat barvy v interiéru

Někdy nemusíte investovat obrovské sumy, abyste změnili dojem, který dělá interiér vašeho bytu. Stačí se zamyslet nad barvami a vhodně je kombinovat, ať už jde o výmalbu či tapety, nábytek nebo bytový textil a doplňky. Změna barevného bydlení našeho domova může být i psychologickým restartem, třeba když uzavíráte nějakou životní etapu.

Barvy v obývacím pokoji


Základní pravidla barev v interiéru

I když barevných kombinacích je nekonečné množství variant, existují určitá pravidla, jak kombinovat barvy v interiéru, která platí obecně a je vhodné se jich držet.


Pravidlo tří barev

Interiéroví designéři po celém světě se řídí pravidlem, že pro jeden prostor jsou optimální maximálně tři dominantní barvy. To neznamená, že v něm nemůžete mít detaily i v jiných barvách, ale tři základní by měly převládat. Vybrané barvy spolu musí samozřejmě ladit. To platí také o nábytku, kdy by v jedné místnosti měly být maximálně tři barevné tóny dřeva. A proč právě tři? Příliš mnoho barev působí rušivě, různé tóny jediné barvy mohou být zase poněkud nudné. Na základě dlouhodobých zkušeností je proto kombinace právě tří barev v interiéru považována za optimální.

Barvy do interiéru


Barevný kruh

Vhodnou kombinaci tří barev vám pomůže určit tzv. barevný kruh. Pokud Vámi zvolené barvy na kruhu vytvoří rovnostranný trojúhelník, měly by k sobě harmonicky ladit. Kontrastní barvy leží na barevném kruhu proti sobě, ale vzájemně se neruší. Soulad tvoří také barvy, které se na kruhu nacházejí v blízkosti, nebo na kruhu přímo sousedí.

Podstatné je také vědět, jaké barvy jsou primární a jaké sekundární. Primární barvy jsou označovány také jako barvy základní a nelze je namíchat, zatímco sekundární barvy vznikají naopak smícháním dvou primárních barev. Primární odstíny jsou žlutá, červená a modrá, sekundární fialová, oranžová a zelená. Terciální barvy získáte smícháním dvou odstínů z barev primárních a sekundárních.

Vzorník barev

Pravidlo 60–30–10

Toto pravidlo upřesňuje to předchozí a říká, že zvolené barevné odstíny je vhodné kombinovat v poměru 60 % ku 30 % ku 10 %. Největší barevnou plochu tvoří stěny, podlaha a velké kusy nábytku, na nichž by měla být jedna ze zvolených barev jako dominantní barevný prvek. Někdy bývá označována také jako barva pozadí. Druhá barva, která by měla barevně zabírat asi třetinu prostoru, by měla s tou dominantní ladit, vhodně ji zvýraznit, ale zároveň být dostatečně výrazná i samostatně. Označuje se jako barva sekundární. Z velkých ploch by se měla objevit na závěsech, volně stojících kusech nábytku, menších koberečcích apod.

Tip: Pokud máte specifický tvar místnosti či oken, nebojte se nechat si vyrobit závěsy přesně pro vámi žádané rozměry. U nás šije závěsy na míru např. Biante.cz, kteří na to mají i vlastní šicí dílnu.

Hnědý interiér

Třetí barevný odstín by měl být trochu kontrastní k předchozím dvěma, dát místnosti osobitost a originalitu. Proto by se třetí barva objevit třeba na obrazech, dekoracích, drobných textiliích, jako jsou třeba polštáře na pohovce, ubrus apod. Procentuální poměr jednotlivých barev je orientační, nemusí být dodržován striktně, může se objevit i čtvrtá menšinová barva.


Hrátky s prostorem

Místnosti jsou různě velké i vysoké a jen vhodnou kombinací barev lze optické vnímání prostoru zdůraznit, ale také potlačit. Pokud chcete místnost opticky zvýšit, na strop zvolte znatelně světlejší odstín než na stěny, ideálně bílou barvu.

U místností s vysokými stropy, které jsou například v historických budovách, lze strop opticky snížit použitím tmavé barvy na stropě. Úzké či malé místnosti je třeba vymalovat světlými barvami a zvětšení prostoru opticky podtrhnout například zrcadly a vhodným osvětlením. V malé místnosti také není dobré používat ani velké a tmavé vzory na tapetách.

Naopak příliš velkou místnost opticky zmenšíte použitím tmavších a teplých barevných tónů, nebo tapetami s větším vzorem. Dlouhou úzkou místnost opticky zkrátíte, když na nejvzdálenější stěnu použijete tmavší barvu než na boční zdi, krátkou místnost prodloužíte velmi světlou vzdálenou stěnou a tmavšími plochami na bocích, ať už jde o zdi, nebo nábytek. Inspirujte se třeba článkem Jak zařídit malou ložnici.


Psychologie barev

Každý má rád jiné barvy i jiné barevné kombinace. Vnímání barevných odstínů je subjektivní a věnujeme se mu více do hloubky i v článku o psychologii barev. Může být ovlivněno nejen ročním obdobím, ale i osvětlením, a to jak přirozeným, tak umělým, ale také psychickým stavem nebo náladou dané osoby. Základní dělení barev je na barvy teplé a studené, tedy dohromady pestré, a na barvy neutrální.


Teplé barvy

Zjednodušeně řečeno jde o barvy slunce, ohně, života… Jedná se tedy o barvu žlutou, oranžovou, červenou a jejich odstíny, které působí aktivně, dynamicky, živě.


Studené barvy

Barvy vody, nebe, zelené přírody naopak působí chladně, proto jsou označovány jako barvy studené. Patří sem modrá, zelená, fialová a jejich odstíny. Působí uklidňujícím dojmem, ochlazují prostor.


Pestré a neutrální barvy

Teplé a studené barvy jsou označovány jako barvy pestré, jinak řečeno chromatické. Jejich opakem jsou barvy neutrální, jinak řečeno achromatické. Mezi ty patří bílá, černá, šedá či stříbrná barva.

Pestré a neutální barvy v interiéru

Jak jednotlivé barvy působí

Jak už jsme uvedli výše, působení barev na jednotlivé osoby je individuální, přesto ale existují obecně přijímané charakteristiky základních barevných odstínů:

Červená – působí energicky, emocionálně, zvyšuje chuť k jídlu a u někoho i sexuální apetit

Fialová – bývá spojována se spiritualitou, ale zároveň je barvou stimulující

Žlutá – barva slunce, dodává energii, vzbuzuje radost

Oranžová – je aktivní, energická, ohnivá

Zelená – uklidňuje, pomáhá psychické pohodě, příznivě pomáhá relaxaci

Modrá – rovněž uklidňuje, snižuje tep, zpomaluje dýchání, je tedy ideální do ložnic pro klidný spánek

Růžová – zvyšuje chuť na sladké, takže ji často najdeme v interiérech cukráren, bývá spojována s láskou a je typickou barvou dívčích pokojů

Šedá – je barvou nenápadnou, průměrnou, ideálním doplňkem k výraznějším odstínům

Bílá – je neutrální, dá se kombinovat s jakýmikoli barvami, symbolizuje nevinnost, čistotu

Černá – je rovněž neutrální, lze ji kombinovat v podstatě s jakoukoli barvou, působí elegantně a luxusně

Hnědá – zemitá barva, působí solidně a elegantně, často dominuje honosným kancelářím

Zlatá – skvěle ladí s černou i bílou i dalšími odstíny, působí luxusně


Jak pracovat s barvami v interiéru

Než se rozhodnete vymalovat, nakoupit doplňky nebo nábytek, je třeba si barvy a jejich sladění dobře rozvážit. Ideální je vyzkoušet si kombinaci předem na malém vzorku, třeba si pokoj namalovat a použít barevné výstřižky jako jednotlivé vzorky barevných ploch. Nebo si můžete najít v katalogu či časopise o designu podobný interiér a zjistit, jak taková barevnost na vás působí. Kombinace barev na zeď by měla odpovídat nejen vybavení místnosti, ale také jejímu účelu i naturelu uživatele.

Nezapomínejte na detaily. Celkové barevné vyznění může naprosto změnit jiný typ kování na nábytku, jiné barevné doplňky či bytový textil. Barvy si můžete vybrat také za pomoci specializovaných aplikací, které pomáhají s návrhy interiérů.

I když vás nějaká velmi výrazná barva uchvátí, držte se raději tlumenějších variant, třeba světlejšího odstínu této vysněné varianty. Dívat se den za dnem na sytě červenou, nebo tyrkysovou zeď může být poněkud únavné, stejně jako sedět každý den na růžovém křesle. I u bytového designu platí, že méně je někdy více.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page