top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Česká platforma Adam na svoji expanzi získává 25 mil. korun od zakladatele Boltu a Presto Ventures.

Najít kvalitního a dostupného malíře pokojů, který navíc vymaluje za dobrou cenu, byl donedávna téměř nadlidský úkol. Český startup Adam našel řešení na dlouhé čekací lhůty i nepřehledné ceníky – ověřeného malíře zajistí klidně na následující den. Svými výsledky nyní přesvědčil i investory. Celkem 25 milionů korun získává od Presto Ventures a od zakladatele aplikace Bolt, Markuse Villiga.


Platforma Adam získala investici

Zakladatelé Adama Roman Sysel a Jakub Dvořák se potkali před šesti lety v malé estonské firmě Bolt. Nejprve neznámému startupu významně pomohli vyrůst v jednu z nejúspěšnějších technologických společností v Evropě. Následně ze svých top manažerských pozic odešli a založili vlastní startup Adam propojující zákazníky s ověřenými malíři pokojů.


“Tradiční řemeslo modernizaci jednoznačně potřebuje. Nikdo ale nevyřešil zároveň všechny tři rozhodující faktory – kvalitu, dostupnost a cenu. Začínáme s malíři a brzy chceme přidat i další řemesla. Naše vize je, že si jednou skrze Adama postavíte třeba celý dům,” komentuje Roman Sysel, spoluzakladatel startupu Adam.


Startup investory zaujal svými dosavadními výsledky, ambiciozními plány a produktem. Platforma nahrazuje složité řemeslné ceníky jednoduchou transparentní online kalkulačkou, která zákazníkovi ihned zobrazí odhadovanou cenu výmalby a možnost služby malíře jedním kliknutím poptat. Následně Adam zákazníka propojí s malířem, který je v požadovaném termínu a lokalitě dostupný. Vymalováno může být hned následující den. Dobrým řemeslníkům spolupráce s Adamem přináší více zakázek a tím celkově větší měsíční výdělky.


Od spuštění pomohla platforma Adam zajistit už tisíce vymalovaných bytů, domů, kanceláří a dalších prostor jako jsou školy, restaurace či společné prostory panelových domů. Roční obrat firmy letos narostl téměř pětinásobně a společnost se dostala na kladnou hrubou marži.

Nyní do startupu Adam investuje Presto Ventures a zároveň s nimi také zakladatel Boltu – Markus Villig. S Markusem dvojice zakladatelů právě v Boltu úzce spolupracovala během svého působení, kdy byla součástí úspěšného růstu společnosti v startupového jednorožce.

„Obrovské zkušenosti Markuse, který vybudoval miliardový platformový byznys a podpora a zázemí týmu Presta pro nás budou hrát důležitou roli. Právě proto jsme si z nabídek vybrali tyto dva partnery. Moc se na tuhle spolupráci těšíme,” říká Jakub Dvořák, spoluzakladatel startupu Adam.


“Adam je skvělý produkt, který řeší zákazníkům i řemeslníkům jejich největší problémy. Roman a Jakub si z Boltu odnesli zkušenosti s tím, jak rychle a efektivně škálovat do zahraničí, které nám v Česku bohužel chybí. Trh se řemeslníky je sice složitý, zároveň přináší obrovskou globální příležitost. Silný byznys model a skvělá exekuce napříč zeměmi odlišují Adama od všech startupů, které si v tomto segmentu historicky vylámaly zuby,” komentuje investici partner Presto Ventures Roman Nováček.


Startup Adam plánuje spustit v budoucnu i další řemesla. „Určitě nezůstaneme jen u malování pokojů, v tuto chvíli je však prioritou růst mezinárodně,” komentuje Roman Sysel. Adam investici využije zejména na posilování své pozice, a to jak na stávajících trzích (funguje již v České republice, Slovensku, Polsku, Maďarsku, Velké Británii, Irsku), tak i pro expanzi na nové trhy (aktuálně spouští byznys ve Španělsku).


“Podobně jako dříve taxislužba, ani řemesla nefungují nikde na světě ideálně, a je zde velký prostor pro lepší službu. Na základě naší předchozí dlouholeté spolupráce s Romanem a Jakubem věřím, že se týmu Adama takovou službu podaří postavit a rozšířit, proto do nich investuji,” přidává zakladatel a CEO Boltu Markus Villig.



0 komentářů
bottom of page