top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak vymalovat předsíň


Na následujících řádcích vám představíme, jaké barevné odstíny a kombinace zvolit pro optické zvětšení a celkové prosvětlení vaší předsíně. Zaměříme se i na výběr vhodných dveří, díky kterým budete chráněni před nežádoucími zvuky i nechtěnými návštěvníky.


Světlá předsíň se zrcadlem

Jaký vliv má velikost a světlost předsíně na výběr barev?

Výběr barev je nejen estetickou volbou založenou na osobních preferencích každého z nás, ale také způsobem, jak si umně pohrát s velikostí a světlostí předsíně. Základní koncept spočívá ve skutečnosti, že světlé stěny mají tendenci prostor opticky zvětšovat a vytvořit efekt otevřeného a prostornějšího pokoje.


Naopak tmavé stěny vytváří spíše uzavřenější prostor, tím pádem se na první pohled může jevit jako méně otevřený a více stísněný. Znalost tzv. optického efektu vám umožní zvážit různé barevné kombinace a dosáhnout vytouženého výsledku.


Kombinace barevných ploch

Teplé barvy (např. sytě oranžová) zeď k ostatním přiblíží. Vymalování stropu tmavším barevným odstínem, než je barva podlahy, způsobí, že strop bude vypadat nižší (což se může hodit pro hodně vysoké stropy). Zároveň díky teplým tmavším barevným odstínům může předsíň působit menším a intimnějším dojmem.


Bílé stěny i strop předsíň opticky zvětší a vytvoří jev prostorné místnosti, ale pozor - zcela bílé stěny i podlaha zároveň mohou působit dezorientujícím dojmem. Chladné barvy (např. tyrkysová) zeď opticky oddálí od ostatních. Po vymalování předsíně chladnými světlejšími barvami docílíte optického zvětšení a nabytí pocitu prostornosti.

Podlaha se světlejším barevným odstínem než stěny (bílá podlaha/sytě žluté stěny), může vyvolat pocit nepohodlí a stísnění celé místnosti.


Bílá předsíň se vzorovanou tapetou

Funkce přirozeného světla

Dalším důležitým faktorem je vystavení místnosti přirozenému světlu. Mějte na paměti, že kvalita přirozeného světla není konstantní a mění se nejen během dne, ale i během roku. Změna světla ovlivní i celkové vnímání barev jednotlivých stěn.


Vezměte v úvahu i celkovou expozici předsíně. V předsíních, které jsou orientovány na sever, bude přirozené světlo dopadající do místnosti vždy směřovat k chladnějším barevným tónům, což značí, že je vhodné vyhnout se právě barvám s chladným podtónem, jako je zelená a šedá. Můžeme naopak zvolit barvy s teplými tóny, světlejších odstínů, abychom přilákali co nejvíce světla zvenčí. Zvolit můžeme i tmavší odstíny, které předsíni dodají pocit pohodlí.


U předsíní orientovaných na jih problémy s nedostatečným světlem nehrozí, světlo, které okny proudí dovnitř, bude mít teplé tóny po celou denní dobu. Zvolit proto můžeme světlou pastelovou výmalbu, která podtrhne vysoké množství přirozeného světla a rozjasní celou místnost.

Pokud vybíráte barvu stěn v předsíni s orientací na východ, vězte, že v ranních hodinách bude do místnosti proudit teplé a silné sluneční světlo, naopak v hodinách odpoledních spíše světlo chladnější. Západní orientace předsíně bude mít opačný efekt.


Osvětlení

Vedle přirozeného světla musíte rovněž zvážit i jeho umělé zdroje, a zvolit tak typ osvětlení, který bude odpovídat teplému či naopak chladnému efektu, jakého chcete finálně dosáhnout. Opět platí, že osvětlení v teplé bílé způsobí, že zvolené barvy v předsíni budou působit teplejším dojmem, zatímco studená bílá dá více vyniknout chladným barvám.


 Dekorativní osvětlení na chodbě

Jak výběr barvy ovlivní ostatní prvky v předsíni?

Výmalba by měla rovněž ladit nejen s podlahou, ale také s celkovým konceptem předsíně. Je důležité zvolit si tzv. dominantní/hlavní barvu, která nám umožní jednoduše sladit zbývající komponenty v místnosti.


Nejvhodnější je zvolit výraznou barvu výmalby, kterou doplníte o dveře a okenní rámy neutrálnějších odstínů. Tím předsíni dodáte elegantní vzhled. Pokud chcete, aby v místnosti bylo zastoupeno dřevěné obložení či jiný typ obkladu, můžete jej zvolit v odlišném barevném odstínu než barvu zbylých stěn.

Nakonec nezapomeňte vytvořit barevné akcenty pomocí dekorací a doplňků. Dodáte tak dynamičnost a pozitivnější vzhled i formálnímu prostoru, kterým předsíň bezesporu je.


Jak vybrat dveře?

Nejen stěny, ale také dveře si zaslouží renovaci. Výměna vstupních dveří je žádoucí, pokud se rozhodnete pro celkovou rekonstrukci předsíně a chcete plánovaný koncept sladit co nejlépe, při nákupu nových dveří zvažte rovnou bezpečnostní vchodové dveře se zateplením.


Červené dveře při vstupu do domu

Při výměně interiérových dveří budete vybírat v první řadě materiál - nejčastěji se setkáte s tzv. MDF materiálem, což jsou dřevovláknité desky střední hustoty. Dřevěné dveře v sobě ukrývají složité návrhy, možnost moření i různorodého barevného provedení. Rovněž mají dlouhou životnost a skvěle tlumí jakýkoliv nežádoucí zvuk. Dveře z MDF jsou oproti klasickým dřevěným cenově výhodnější, hladší a netrpí na naštípnutí či popraskání.


Dveře s dutým jádrem jsou cenově dostupnější a lehčí než dveře s jádrem plným. Na druhou stranu dveře s plným jádrem lépe izolují a tlumí zvuk.

Pokud z předsíně můžete využít přirozené světlo, určitě volte prosklené dveře i dále do interiéru.


Dveře v předsíni domu

Kdy se pustit do vymalování předsíně?

Hlavním aspektem je pochopitelně výše dostupných finančních prostředků a ucelená představa o konceptu nové předsíně. Vždy si rozmyslete, zda chcete řešit pouze výmalbu, případně výměnu podlah či koberců, nebo zda se hodláte pustit do rozsáhlejší rekonstrukce s výměnou vstupních a interiérových dveří, nábytku a dekorací.

Pro výmalbu jakékoliv části domu doporučujeme naplánovat práce na teplejší dny v roce, kdy budete moci bez problémů hodně větrat a vše rychleji vyschne.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page