top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Feng shui barvy v interiéru

Feng shui je styl bydlení, který má své kořeny v Číně. Zaměřuje se na správné proudění energie v prostoru a vytváří příjemnou atmosféru vhodnou pro relaxaci, odpočinek i práci. Staří Číňané věřili, že vše v našem životě, konkrétně vesmír, svět a lidé, jsou propojeni energií zvanou "čchi". Když tedy vyberete ty správné kousky a umístíte je na správná místa, získáte nejen stylový interiér, ale také harmonický a zdravější život. Styl bydlení feng shui je vhodný naprosto pro každého, kdo touží změnit svůj domov a také celý svůj život.


Feng shui se skládá z pěti základních prvků, z nichž každý symbolizuje něco jiného:

  • Země - pro Zemi jsou charakteristické barvy jako hnědá, oranžová, zemitá a žlutá. Je to prvek péče o sebe sama.


  • Kov - pro kov jsou charakteristické barvy jako bílá, šedá a kovová. Je to prvek přesnosti, krásy a radosti.


  • Voda - barvy jako černá a tmavě modrá jsou charakteristické pro vodu. Je to prvek hlubokého poznání a spojení se světem.


  • Oheň - barvy jako červená a oranžová jsou charakteristické pro oheň. Je to živel vášně, inspirace a viditelnost.


  • Dřevo - barvy jako zelená, modrá a modrá jsou charakteristické pro dřevo. Je to živel růstu, vitality a léčení.


Soška buddhy jako dekorace

Zdroj:Westwing


Feng Shui: Jak vybrat správné barvy do interiéru?

Na základě těchto na základě těchto charakteristik a znalostí víte, jaké barvy můžete umístit do svého interiéru. Je však třeba zjistit, jak je vhodně kombinovat, abyste dosáhli co nejlepšího efektu. Obecně se podle feng shui nedoporučuje volit do interiéru příliš tmavé barvy. Pokud však patří k Vašim oblíbeným, nenechte se tím omezovat. Cílem této filozofie je vytvořit harmonický domov, a pokud se cítíte nejlépe obklopeni tmavšími odstíny, je to naprosto v pořádku. Každá z barev symbolizuje něco jiného a hodí se do různých částí domu či bytu:


  • Zelená - je to barva vědomí a symbol rostlin, proto ji spojujeme se životem a přírodou. Dokáže vytvořit klidný prostor pro odpočinek a relaxaci, ale neměla by být umístěna v uzavřených místnostech.


  • Modrá - představuje odstín touhy po poznání a bezpečí. Používá se k vytvoření tajemství a vyjádření zvědavosti. Vyhněte se jí v dětských pokojích a obecně v chladných místnostech.


  • Červená - je přesným opakem modré a symbolizuje sílu a energii. Přitahuje pozornost a vytváří pocit tepla. Nedávejte ji tam, kde jsou nemocní a starší lidé, nebo do přechodných místností, jako jsou chodby.


  • Oranžová - odstín velmi podobný červené se vyznačuje tím, že zvyšuje chuť k jídlu a podporuje komunikaci, proto se skvěle hodí do jídelen a kuchyní.


  • Žlutá - symbolizuje hojnost, toleranci a trpělivost. Nejlépe se používá v menším množství, například jako doplněk jiného odstínu.


  • Bílá - vyznačuje se čistotou, vírou a hojností. Vyhněte se jí v uzavřených místnostech a pracovnách. Její silnou stránkou je, že dokáže opticky zvětšit prostor, díky čemuž se hodí zejména do malých domácností. Odborníci ji doporučují zejména do kuchyně, kde zvýrazní barevnou paletu čerstvých potravin.


  • Černá - tmavá barva evokuje touhu po poznání, je vážná a vyjadřuje moc. Vyhněte se jí v dětských pokojích a učebních prostorách.


Utulný obývací pokoj s rostlinami

Zdroj:Westwing


Feng shui: Jaké barvy a materiály je vhodné kombinovat?

Barvy jsou podle feng shui klíčové, ale nezapomínejte ani na samotné materiály. Ty vybírejte podle jednotlivých místností a vhodně je kombinujte s barvami feng shui. Poradíme Vám, jaké kombinace jsou nejvhodnější.


Ložnice je relaxační místnost, proto sáhněte po prvcích dřeva a vody. Přitom volte zemité a jemnější barvy. Co se týče materiálů, volte minimalistické a chladnější kovové prvky. Když do ní vybíráte zrcadlo, musí být čisté, nepoškozené a nesmí být umístěno příliš vysoko. Vyvarujte se umístění dvou zrcadel naproti sobě.


Obývací pokoj v domácnosti představuje místo, které by mělo být útulné a příjemné, proto se snažte sáhnout po pastelových odstínech a teplých barvách. Z materiálů se kromě kovu skvěle hodí ratan a dřevo. V kuchyni zvolte bílou, která podpoří výraznou paletu ostatních barev a vnese do domova čistotu. Kromě toho se nebojte teplých tónů, jako je oranžová a žlutá. Pokud jde o materiály, zvolte dřevo, ratan, kov nebo jejich kombinaci.


Zelená barva vypadá v dětských pokojích skvěle, protože se vyznačuje tím, že dokáže dodat spoustu energie. Výborné jsou také bledší odstíny a samotná bílá. U materiálů volte teplé dřevo. Nezapomeňte na textil v podobě měkkých a hřejivých dek, přehozů a polštářů, které Vaše ratolesti jistě potěší.


Držte se jednoduchých rad, zvolte správné barvy a materiály a ciťte se doma příjemně díky pravidlům feng shui, která do Vašeho domova vnesou harmonii, dobrou náladu a čistotu.


Postel ve ložnici

Zdroj:Westwing


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page