top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Druhy interiérových barev a jejich vlastnosti

Výběr správné barvy do interiéru je klíčovým prvkem při zařizování každé místnosti. Ovlivňuje nejen barvu a styl místnosti, ale také její funkčnost a životnost. Existuje mnoho různých druhů nátěrů, každý z nich má své jedinečné vlastnosti a účel, proto je důležité vybrat správný typ nátěru pro konkrétní místnost dle jejího účelu. V tomto článku se blíže podíváme na různé typy interiérových barev a jejich vlastnosti, abychom vám pomohli vybrat tu správnou barvu pro váš domov. Cenu malby provedené profesionálem si také můžete ověřit několika kliknutími v naší online kalkulačce.


Výběr barvy do vašeho interiéru závisí na účelu místnosti

Akrylové barvy


Akrylové barvy jsou jedním z nejoblíbenějších typů interiérových barev. Jsou často otěruvzdorné nebo omyvatelné a odolné vůči vlhkosti, proto se často používají v kuchyních a koupelnách. Rychle schnou a jsou bezpečné pro děti a domácí mazlíčky. Tyto barvy se snadno nanášejí a neuvolňují škodlivé látky. Akrylové barvy jsou také odolné vůči vlhkosti a změnám teplot, proto se často používají v místnostech, které jsou náchylné k plísním. Tyto barvy rychle schnou, což umožňuje rychlé využívání místnosti po vymalování. Akrylové barvy jsou dobrou volbou pro ty, kteří hledají odolný a snadno čistitelný nátěr do svých pokojů. V našem dalším článku se můžete dozvědět, jakou barevnou kombinaci můžete zvolit pro výmalbu vaší kuchyně.


Latexové barvy


Latexové barvy také patří mezi nejčastěji volené barvy při malování bytů a domů. Jsou omyvatelné, případně otěruvzdorné, snadno se nanášejí a jsou bezpečné pro životní prostředí. Latexové barvy jsou také dobrou volbou pro alergiky, protože nevylučují škodlivé látky. Jsou voděodolné a snadno se udržují v čistotě. Latexové barvy jsou také odolné vůči vlhkosti a změnám teplot, proto se často používají v koupelnách, kuchyních a technických místnostech. Tyto barvy rychle schnou, což vám umožňuje používat místnost ihned po vymalování.

Latexové barvy jsou voděodolné a snadno se udržují čisté

Emulzní barvy


Emulzní barvy jsou oblíbenou volbou při malování vnitřních stěn. Jsou prodyšné, což umožňuje stěnám dýchat. Jsou také bezpečné pro zdraví a snadno se nanášejí. Emulzní barvy jsou odolné vůči nečistotám, proto se často používají v místnostech s velkým provozem, jako jsou předsíně, chodby nebo dětské pokoje. Tyto barvy rychle schnou, což umožňuje rychlé použití místnosti po vymalování. Emulzní barvy jsou také bezpečné pro životní prostředí, protože obvykle neobsahují rozpouštědla.


Olejomalba


Olejové barvy jsou jedním z typů interiérových barev, které se vyznačují vysokou životností a odolností vůči nečistotám. Často se používají v klasických interiérech, protože dodávají jasné a hluboké barvy a krásný lesk. Olejové barvy jsou také dobrou volbou pro dřevěné povrchy, protože pronikají hluboko do dřeva a chrání ho před vlhkostí. Na rozdíl od jiných typů barev však olejové barvy vyžadují delší dobu schnutí a speciální náčiní pro aplikaci. Olejové barvy mohou také vyžadovat více práce při přípravě povrchu, který má být natřen, stejně jako při samotném lakování kvůli jejich specifickým vlastnostem.

Olejové malby vyžadují speciální nástroje pro aplikaci

Fotokatalytické inkousty


Fotokatalytické barvy jsou moderním řešením pro malování stěn uvnitř místností. Mají vlastnosti pohlcovat škodliviny a neutralizovat pachy, proto se často používají v místnostech s velkým provozem nebo v místech se zvýšenou mírou znečištění. Tyto barvy fungují na principu fotokatalýzy, což znamená, že využívají energii světla k rozkladu škodlivin na jednoduché sloučeniny. Fotokatalytické inkousty jsou také bezpečné pro životní prostředí a zdraví, protože neobsahují škodlivé chemikálie. Tyto barvy obvykle nevyžadují žádnou speciální aplikaci, věnujte však pozornost množství světla, které potřebují, aby správně fungovaly.


Výběr správné barvy do interiéru je klíčovým prvkem při zařizování každé místnosti. Díky tomuto článku jste se dozvěděli o různých typech interiérových barev a jejich vlastnostech, abyste si mohli vybrat tu správnou barvu do svého pokoje. Aby byl efekt 100% uspokojivý, vyplatí se využít služeb zkušeného specialisty, který vám nejen pomůže s výběrem správného nátěru, ale také využije jeho vlastnosti k tomu, abyste se mohli těšit ze svého nového krásného interiéru. Latexové, akrylové, emulzní, olejové a fotokatalytické barvy jsou jen některé z barev dostupných na trhu, které mají své vlastní jedinečné vlastnosti a účel. Před konečným výběrem je důležité pečlivě zvážit své potřeby a očekávání a vzít v úvahu specifika místnosti. Bez ohledu na to, jaký typ barvy si vyberete, je důležité vždy dodržovat pokyny výrobce a při lakování zůstat v bezpečí. A pokud si chcete ověřit, jaké styly interiéru jsou v roce 2023 nejmódnější, zveme vás k našemu dalšímu článku.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page