top of page
  • Dominika Blchová

Tipy, jak doma podporovat kreativitu u dětí


Kreativita má mnoho podob, od kreslení a malování, přes psaní a čtení, tance až po umění, různé práce a řemesla. Často se potýkáme s názorem a mylnými představami o tom, že kreativita je něco, s čím se člověk automaticky narodí. Avšak kreativita je vrozená jen částečně, mnohem důležitější je ale pro život kreativita naučená a získaná ze zkušeností.


Kreativní malování pro děti

Hledáte způsoby, jak podpořit kreativitu u vašich dětí? Inspirujte se následujícími tipy a aktivitami, které pomohou dětem rozvíjet jejich tvůrčí schopnosti a plně využít jejich potenciál.


Proč je kreativita u dětí důležitá?


Kromě toho, že kreativita je jednou z klíčových dovedností 21. století, být kreativní je prospěšné pro pocit pohody a celkového duševního zdraví. Výhody kreativity pro děti jsou nekonečné. Kreativita zlepšuje sebevědomí vašeho dítěte, jeho motivaci a motorické schopnosti, schopnost řešit problémy a vypořádat se s těžkými pocity, jejich pohled na svět a zvyšuje se šance na budoucí úspěch.


Děti se často nejlépe učí a rozvíjejí prostřednictvím hry. Během hry s dětskými hračkami manipulují s materiály, vyjadřují se verbálně i neverbálně, interagují a zkoušejí různé role. Hrou si rozvíjejí sebedůvěru, komunikaci, přirozenou zvědavost a touhu objevovat svět kolem sebe. Díky nápadité a kreativní hře se děti učí vynalézavosti, kreativně myslet a rozvíjí svoji představivost.


Tvořivost a kreativita jsou dovednosti, které lze podporovat a rozvíjet a poskytnout tak vašemu dítěti kreativní prostor pro sebereflexi a příležitost vyjádřit se.


10 tipů, jak podpořit kreativitu u dítěte


Vytvořte doma tvůrčí koutek


Aby dítě mohlo být kreativní, potřebuje k tomu prostor, nástroje a materiál. Najděte doma místo, kde děti mohou nadělat nějaký ten nepořádek. Nemusí to být celá místnost. Stejně dobře poslouží roh nebo stůl. Vytvořte dítěti kreativní koutek, kde se může realizovat, aniž by muselo neustále myslet na nepořádek. Dejte mu tam věci, které může použít pro nápadité hry, jako je staré oblečení, nažehlovačky, stavebnice, pastelky a jiné umělecké potřeby, papír, karton, krabice, zbytky látek.


Seznamte jej se všemi možnostmi


Nikdy nevíte, co vaše dítě osloví. Povzbuzujte ho, aby vyzkoušelo různé činnosti, jako je zpívání, tanec, kreslení, divadlo a jiné. Dítě si tak vybere, co ho baví a ve které oblasti se bude kreativně rozvíjet.


Kreativní stůl pro děti

Omezte čas před obrazovkou


Časté trávení času na počítači, při videohrách nebo před televizní obrazovkou může omezovat kreativitu dítěte. Místo toho, aby trávilo čas zkoumáním nových možností a rozvíjením svých dovedností, je pohlceno tím, co je před ním na obrazovce. Povzbuzujte dítě, aby si hrálo, přemýšlelo a tvořilo místo bezhlavého dívání se na obrazovku.


Travte čas venku


Přínosy přírody jsou pro vývoj dítěte neomezené. Příroda se neustále mění, čímž poskytuje řadu příležitostí k objevování, kreativitu a řešení problémů. Příroda a svět kolem inspiruje dítě k přemýšlení, zpochybňování, vytváření domněnek a rozvíjení tvůrčí mysl. Děti si mohou hrát a stavět hrady z písku, stavět z větví domeček pro skřítky, vařit z bláta, nebo jednoduše ležet na zemi a pozorovat oblohu.


Nechte dítě, aby se nudilo


V dnešní době existuje mnoho způsobů, jak děti zaměstnat – domácími pracemi, časem stráveným před obrazovkou a videohrami, volnočasovými aktivitami a různými kroužky. I když je to skvěle vyplněný čas, nenutí vaše dítě vymýšlet nové způsoby, jak se samo zabavit, což brání tvůrčímu myšlení se rozvíjet.


Nechte proto dítěti čas i na to, aby se nudilo. Tak se naučí kontrolovat svůj program a vystačit si samo se sebou. Nuda je důležitá pro rozvoj motivace, organizaci času a uvědomění si svých zájmů a potřeb. Nuda také přivádí dítě k originálním nápadům a činnostem.


Nenuťte dítě dělat něco, co nechce


Přijměte to, o co vaše dítě projevuje zájem, namísto toho, abyste ho tlačili k něčemu, co dělat nechce. Například pokud vaše dítě rádo vybarvuje, vyzvěte ho, aby vyzkoušelo podobné aktivity, jako je kreslení nebo malování. Pokud vaše dítě nemá zájem o hudbu, nucení by ho pravděpodobně jen vystresovalo, utlumilo zájem o tuto aktivitu a celkový efekt bude kontraproduktivní.


Rozvíjejte dovednosti dítěte při řešení problémů


Ukažte mu, že existuje více než jeden způsob použití určité položky nebo řešení problému. Například tužka není jen na kreslení a psaní. Z tužky můžete udělat hůlku nebo tyč a postavit z ní minipevnost. Ani staré tričko nemusí ihned skončit v koši. Potisk triček je další kreativní aktivita, kterou si děti pravděpodobně zamilují. Těmito způsoby se dítě učí zvažovat různé alternativy a dívat se na každodenní problémy z jiné perspektivy.


Buďte kreativní i vy


Děti se učí pozorováním a napodobováním a pro vaše dítě jste vzorem právě vy. Pokud mu chcete ukázat, že si kreativity a tvořivosti ceníte, buďte pro dítě inspirativní v tom, co děláte. Začněte doma novou kreativní činnost, dělejte nové věci, začněte rekonstrukční práce, poznávejte nová místa a lidi, obklopte se kreativními věcmi a tvůrčí aktivity dělejte spolu s dítětem. Nezapomeňte sdílet své pocity a hodně si o tvořivosti povídat.


Podporujte umělecké aktivity


Malování dětí

Umění je vyjádření, které rozvíjí představivost. Prostřednictvím malby, sochařství, koláže, hlíny, kresby může člověk vyjadřovat své emoce a nápady. Manipulace s uměleckými materiály poskytuje pocit svobody a zároveň podporuje soustředění a koncentraci. Výtvarné činnosti rozvíjí kromě jiného i jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka. Kromě toho umělecké aktivity budují sebedůvěru, protože děti získají pocit úspěchu a vede je k další nové tvorbě.


Ptejte se a nechte dítě klást otázky


Kladení otázek je účinný způsob, jak vyzvat dítě, aby vyjádřilo své nápady a myšlenky, přemýšlelo o světě a podělilo se o své názory. Dítě vás může překvapit svými nápaditými odpověďmi, což rozvíjí opět jejich představivost.


Nechte dítě poznávat skutečný svět


Kontakt s realitou je pro každého člověka maximálně důležitý a děti nejsou výjimkou. Naučte ho vnímat svět kolem sebe, hledejte různé informace a společně si povídejte o problémech a o možných řešení. Nevyhýbejte se žádným otázkám, ani těm ze světa ekonomiky, životního prostředí, vztahů či sexuality. Raději si dopřejte čas, věnujte se různým problémovým situacím z každodenního života a pokuste se vymyslet několik scénářů řešení. A právě to je skvělý způsob rozvoje kreativity.



Oceňte snahu a nehodnoťte


Některé výtvory mohou být krásné a bude na nich vidět snaha, jiné jednoduché a nedokončené. Pokud vás dítě požádá o váš názor, všimněte si jedinečnosti jeho práce, vytrvalosti a důslednosti. Dítě však nekritizujte a nehledejte dokonalost. Namísto toho oceňte jeho snahu přeměnit nápad ve skutečnost. Všímejte si jeho pokroku a schopnosti dotáhnout projekt do konce. Dejte dítěti vědět, že věříte v jeho schopnosti. Takový přístup má pozitivní vliv na sebevědomí dítěte.


Hry a aktivity pro rozvoj kreativity a tvořivosti na doma


  • Společná četba a vyprávění příběhů

  • Domácí projekty (malování stěn, předělávání a zařizování pokoje, rekonstrukční práce)

  • Verbální aktivity - od říkanek, přes hádanky, až po vymýšlení textů k běžným melodiím

  • Interaktivní hračky

  • Modelování

  • Skládačka origami

  • Tvorba kostýmů nebo masek

  • Experimenty (vědecké experimenty, míchání barev,...)

  • Hra na dvoře a zahradě (kopání v hlíně, hra v blátě, pomoc při zahradních pracích, sázení, sklizeň plodů apod.)

  • Vaření a vytváření koláčků z těsta

  • Výroba domečku pro panenky z kartonové krabice


Barvy pro děti

Využijte všestrannosti papíru pro různé projekty


Papír je pravděpodobně nejoblíbenější materiál pro tvorbu a má nekonečné možnosti. Dítě s ním může různě zacházet, krčit, skládat, rolovat, trhat, stříhat či rozřezávat jej. Spojovat páskou, lepidlem, kancelářskými sponami, gumičkami, provázky, špendlíky. Kromě toho existuje několik druhů papíru: obyčejný, barevný, noviny, tapety, hedvábný či krepový papír. Může se na něj kreslit, malovat nebo vytisknout různé obrázky a omalovánky. Z papíru může dítě vyrábět nejrůznější věci a používat jej různými způsoby.


Tvořivost se naučit nedá, ale je možné ji rozvíjet, a to už v raném dětství. Pokud má dítě na něco talent, neznamená to, že na sobě nemusí dál pracovat. Právě naopak. Kreativitu proto podporujte co nejdříve, nejideálněji už v prvních šesti letech života, kdy se osobnost rozvíjí nejvíce.









0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page