top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Průvodce ekologickými malířskými barvami

V našem moderním světě, kde se zvyšuje povědomí o životním prostředí, se ekologické barvy stávají svědomitou alternativou pro interiérový design. Tyto barvy nabízejí množství výhod pro váš domov i pro planetu, a jsou tak atraktivní volbou pro ty, kteří usilují o udržitelnější životní styl.


Možná si myslíte, že výběr správné barvy pro váš dům je jedinou starostí, kterou budete mít, když se rozhodnete provést změny. No řekneme vám, že to tak být nemusí! Měli byste mít na paměti, že typ barvy bude určovat konečný výsledek, ale také bude muset být zdravotně nezávadná pro vaši rodinu a zdraví naši planety.



Složení typů barev


Základní barva

Základní barva obsahuje barvu a pojiva, tzv. pryskyřice, které napomáhají jejímu zapracování do rozpouštědla (tekutého základu), takže ji lze nanášet na povrchy.


Akrylové a latexové barvy

Akrylové a latexové barvy jsou na vodní bázi. Složkami akrylových barev jsou pigment (barva), pojivo a voda. Co se týče latexových, tam je voda a koalescenční činidlo pro pojivo.


Olejové barvy

Olejové barvy obsahují více syntetických materiálů. Pigment je barva a je obvykle ve formě prášku. Pojivem v olejových barvách je lněný olej. Rozpouštědlo může být různé, ale nejčastěji je to terpentýn nebo minerální líh.


Jak si tedy dokážete představit, barvy na vodní bázi jsou ekologičtější než barvy na syntetické bázi. I když se tradičně má za to, že déle vydrží barvy s drsnými chemikáliemi. Tato představa se s rozvojem technologií a nových materiálů změnila.


Ekologická barva zelená

Jak si být jistý, že je moje barva ekologická?

V březnu 1992 v Maastrichtu EU podepsala a začala používat nařízení EHS č. 880/1992, které je testem pro vědecké přezkoumání, zda je výrobek ekologický, či nikoli. Hlavním cílem této agendy bylo objasnit, že ekologicky šetrné výrobky jsou stejně účinné a kvalitní jako výrobky na chemické bázi. Od té doby je tedy každý ekologicky šetrný výrobek označen ekoznačkou! Pokud je váš nátěr ekologicky šetrný, hledejte označení!


EU Ecolabel ekologické barvy


Vyberte si správně!

Proč je důležité vybírat ekologické barvy, zejména pro malování interiéru vašeho domu? Průměrný člověk stráví doma 48-50 hodin měsíčně! Spánek do toho nepočítáme! Představte si tedy, že musíte žít v místě, kde je obsah chemických látek v nátěrech 10krát vyšší, než je obsah těkavých organických látek ve venkovním prostředí. Být vstřícný k životnímu prostředí je nejen užitečné pro budoucí generace, ale je to účinné i pro naše zdraví. Proto bychom z toho měli udělat životní styl, ne povinnost!



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page