top of page
  • Anežka Jarkovská

Minimalismus v interiérovém designu: Méně je více


Přehledné, jednobarevné, jednoduché, „méně je více“ – to jsou některé z pojmů a konceptů, které vás okamžitě napadnou, když přemýšlíte o minimalismu. Minimalistický interiérový design je velmi podobný modernímu interiérovému designu a zahrnuje použití nejnutnějších věcí k vytvoření jednoduchého a přehledného prostoru. Obvykle kombinuje otevřený půdorys, spoustu světla, funkční nábytek a zaměřuje se na tvar, barvu a texturu jen hrstky základních prvků. Dosáhnout tohoto vzhledu je důmyslnější a upřímně řečeno obtížnější než jen vybrat pár kusů nábytku na bílé pozadí, které může zanechávat prostor chladný a působit neobydleným dojmem. V jednoduchosti je krása, ale jako na každý styl interiérového designu je zde také vyžadována určitá dovednost. Proto jsme vám sepsali několik hlavních zásad, jak dosáhnout správného minimalistického designu.


Bílý interiér


1. Omezte svou barevnou paletu


Pokud byste chtěli změnit svůj interiér do minimalistického stylu, začněte malováním stěn. Minimalismus platí ve všem, včetně barev. Celo-bílé interiéry jsou velmi oblíbené u minimalistů. Šedé a odstíny zemských tónů také dělají svou práci. Pointa je, že neutrální barvy jsou to pravé pro váš minimalistický design. Monotónnost neutrálních barev můžete rozbít přidáním akcentů pastelových monochromů nebo plných základních barev; polštář sem nebo váza tam. Dávejte pozor, abyste to nepřehnali nebo nezkazili celý efekt.


Minimalistické dekorace

2. Použijte jednoduché geometrické tvary


Minimalismus je o rovných liniích, hladkých křivkách, jednoduchých tvarech a plochých rovinách. Takže se držte dál od komplikovaných kusů nábytku s vyrytými nebo složitými detaily. Mohou vypadat nádherně, ale nejsou pro vás. Udržujte ho plochý, hladký a čistý.


3. Zabijte nudu použitím textury


Pokud jste přemýšleli, jak udělat váš bílý nebo šedý prostor působivějším, pak zde je vaše odpověď: textura! Zavedením různých textur do vašeho interiéru při zachování stejné barvy získáte rozmanitost. Oživí váš prostor v minimalistickém duchu. Opět to však nepřehánějte! To je podstata minimalismu.

4. Použijte v interiéru ústřední bod


Středové díly, umělecká díla nebo dokonce nábytek mohou hrát roli ústředního bodu ve vašem prostoru. Středobodem by mohla být ikonická váza na centrálním stole nebo obraz. Poměrně velké obrazy s živými barvami, které kontrastují s celkově neutrální atmosférou, přirozeně upoutají pozornost. Pokud však váš interiér již obsahuje kousky barev, možná byste je měli spojit s paletou obrazu.


Obraz na stěnu


5. Upřednostněte kvalitu před kvantitou


Minimalismus vyžaduje málo dekorací, zdobení a extravagantních detailů. Jak tedy jinak udělat váš interiér elegantním? Investujte do hodnotných materiálů jako je mramor nebo kvalitní porcelán. Nemusíte obkládat všechny své stěny mramorem. Pouze jednu stěnu nebo přepážku, a ta by mohla být vaším ústředním bodem.



6. Věnujte pozornost „pořádku“


Minimalismus je především o úhlednosti, čistotě a neutrálních barvách, což je perfektní kontext pro zvýraznění sebemenšího nepořádku. V souladu s tím je třeba pravidelně uklidit a udělat pro všechno místo. Snažte se omezit věci na stole či skříňkách. Skříňky, skříně a poličky jsou v interiéru z nějakého praktického důvodu.


Minimalistický interiér

7. Pozor na detaily


Minimalismus není styl orientovaný na detaily. Avšak stejně jako čisté plochy a barvy zvýrazňují nepořádek, zvýrazňují také špatné detaily. Špatné detaily mohou být patrné v maličkostech, jako je připojení osvětlovací jednotky ke stropu, špatné panty u dveří nebo vadný obklad.


8. Dekorace volte moudře


Můžete použít dekorace v interiéru, ale pozor aby to nebylo přehnané. Jaké dekorace můžete zavést do svého minimalistického interiéru? Dokonale by vypadaly domácí rostliny ve stejně velkých květináčích nebo květináčích různých velikostí, ale stejného tvaru a barvy. Obraz na zeď, jak jsme již řekli, je dobrý nápad a jeden velký obraz je mnohem lepší než několik malých.

9. Buďte opatrní se vzory


Máte rádi vzory? Pravidla barvy a tvaru platí i pro vzory. Vsaďte na jednoduché, geometrické vzory s neutrálními barvami nebo monochromy. Čím méně detailů a barev, tím vhodnější může být vzor.

10. Pusťte dovnitř přirozené světlo


Přirozené světlo doplní bílé a světlé povrchy, takže prostor bude působit pohodlně a prostorně. Zobrazuje také skutečné barvy stěn, podlah a nábytku. A nakonec zachovává skutečnou podstatu minimalistického stylu.


Přirozené světlo v interiéru

Pokud byste chtěli svůj dosavadní interiér změnit do stylu minimalismu, prvním krokem by mohlo být vymalování stěn. Jak již bylo řečeno, nejlepší je použití neutrálních barev na stěny. Zkuste si naši online kalkulačku, kde se ihned dozvíte kolik by vás to stálo.






0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page