top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak originálně vymalovat pokoj?

Vymalování pokoje je proces, který vám bezesporu zabere nemalé množství času. Rozhodně nepočítejte s tím, že se zvládnete během hodiny rozhodnout, jakou barvu nebo vzor si zvolíte. Pokud jste ve fázi, kdy potřebujete ve svém interiéru změnu, pak je tato cesta tou správnou volbou. Ať už si zvolíte nové barvy nebo vzor, určitě tím dodáte svému pokoji šmrnc. Nevěřili byste, jak prokazatelnou změnu může takové malování v interiéru způsobit. Náhlé máte pocit, že bydlíte v úplně jiném bytě nebo domě. Ještě před tím, než se pustíme na tipy, je dobré si říct, jak se připravit na malování pokojů.



První možností jsou klasické barvy. Je potřeba se ale pozastavit. Určitě to není o tom, sáhnout po jedné barvě a následně vymalovat všechny stěny v místnosti. I pomocí klasických barev lze dnes kouzlit. Vše se bude odvíjet od výběru jednotlivých barev. Nikde totiž není psáno, že všechny stěny v místnosti musí být vymalovány pouze jednou barvou. Co takhle vyzkoušet osvědčenou metodu, kdy vymalujete například tři stěny stejnou barvou a u poslední zvolíte jinou barevnou variaci?


Pokud sáhnete po výše uvedeném tipu, pak je potřeba si vše důkladně promyslet. Dvě vámi zvolené barvy by měly k sobě ladit. Zde je výběr čistě na vás nebo si můžete nechat poradit odbornou firmou, která za vás váš interiér vymaluje. Cenu vymalování si můžete snadno spočítat pomocí jednoduché kalkulačky. Finální cena se bude odvíjet od náročnosti práce a vašich požadavků. Pochopitelně si barvy lze zvolit i dle svého uvážení a poté jen odborné společnosti sdělit, jaké to jsou. To už závisí čistě na vás.



Jestliže si s výběrem barev nevíte rady, nezoufejte. Dáme vám pár základních tipů. Skvělou volbou je například žlutá barva v kombinací s šedou. Tyto dvě barvy spolu dokážou hrát v jakékoliv místnosti. Co takhle žlutou barvou vymalovat tři stěny a tu poslední poté dokončit šedou barvou? Podobně můžete vybavit i celý pokoj. K dalším bezproblémovým variantám patří například červená, a to opět v kombinací s šedou. Tady to ale s šedou příliš nepřehánějte. Ať už jde o doplňky nebo samotné stěny. Opět bychom volili poměr stran v měřítku, jako tomu bylo u žluté. Červená barva by měla být decentní. Posledním tipem je námořnická modrá v kombinací s bílou.


Malování geometrických vzorů a ombré stylu

Kreativita je vaše druhé já? Pak si náramně budete rozumět s malováním tvarů. Tady se člověk může více otevřít, protože má daleko více možností. Skvělou volbou jsou například geometrické tvary. Pomocí lepící pásky se mohou na stěnách vytvořit snadno různé tvary. Poté už můžete vybírat i z několika barevných variací a nechat si tak na stěnách vytvořit zajímavou kreativní tvorbu.

Skvělým řešením je i ombré efekt. Co je to ve zkratce ombré? Jde o přechod z jedné barvy do druhé. Často v kombinací se změnou odstínu nebo velmi podobnou barvou. Tohoto procesu docílíte kombinací několika různých odstínů. Jde o velmi náročný proces, který vyžaduje čas i správný výběr barev. Rozhodně bychom v tomto případě doporučovali nechat tuto aktivitu na odbornících, kteří mají s tímto typem práce mnoholeté zkušenosti.



Dalším způsobem, jak originálně vymalovat pokoj mohou být vzory. Rádi bychom vám prvně představili metodu, která nese název stenciling. O co u této metody jde? Jde o použití šablon, jež slouží k vytvoření opakujících se vzorů. Ty se následně budou aplikovat na stěny v pokoji. Na výběr je mnoho variant. Vždy se bude výběr odvíjet od šablon, které máte buď to vy nebo odborná malířská společnost, kterou jste si k úkonu této činnosti přivolali.

bottom of page