top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak zařídit malý obývací pokoj s kuchyní

Propojení obývacího pokoje s kuchyní je nejen moderní, ale mnohdy také nevyhnutelné. Obzvláště v malých panelákových bytech nelze prostor ušetřit jinak, než právě spojením těchto dvou místností. Aby byl vytvořený polyfunkční prostor praktický, funkční a zároveň harmonický, je třeba jeho důkladné promyšlení a uspořádání. Pojďme se proto podívat na efektivní způsoby, jak na propojení kuchyně s obývákem v paneláku či jiných menších prostorách.


moderní pokoj ve světlých barvách

Spojíte-li obývák s kuchyní, ušetříte nejen místo, ale zároveň budete moci trávit více času s rodinou, zjednodušíte si servírování pokrmů a dosáhnete vzdušnějšího prostoru. Koncepčně neuspořádané řešení však může přivodit více škod než užitku. Proto je třeba vyvarovat se častých chyb a interiérový design předem důkladně promyslet.


Kuchyně s obývákem v malém prostoru: začněte tužkou a papírem

Spojit dvě nejvíce využívané místnosti dohromady nebývá až takový problém, pokud žijete ve velkém rodinném domě či bytě. Pokud má však obývák s kuchyní 30 m2, nebo dokonce ještě méně, je třeba brát v potaz každý centimetr. Než se tedy pustíte do samotného zařizování, vezměte si milimetrový papír a tužku a vše si důkladně rozplánujte. 


Zakreslete si na papír přesné tvarové uspořádání kuchyně a obýváku ve zmenšené velikosti a zakreslete do něj plánované rozčlenění interiéru včetně veškerého nábytku a spotřebičů. Nezapomeňte zohlednit i volný prostor pro procházení – například mezi kuchyňskou linkou a stolem, jakož i správnou vzdálenost mezi stolem a stěnou pro pohodlné sezení. V obou případech byste měli ponechat volných alespoň 60–70 cm.


Praktický tip

Vždy myslete na to, že obývací pokoj s kuchyní by měl působit koncepčně i barevně harmonicky, proto je plánujte v jednotném stylu. Myslete také na praktickou stránku – například kuchyňský stůl by měl být umístěn co nejblíže kuchyni, přičemž jeho velikost je odvislá od počtu členů rodiny. Tvarově je vhodné volit spíše čtvercové a obdélníkové tvary nábytku, jelikož kulaté provedení zabírá více místa.


Středobodem malého obývacího pokoje s kuchyní je kuchyňská linka

První, co byste měli při návrhu uspořádání vašeho prostoru zohlednit, je umístění kuchyňské linky. Její rozměry zvolte v závislosti na dispozicích místnosti, vhodným řešením jsou linky se skříňkami sahajícími až ke stropu – získáte tak potřebný úložný prostor, přičemž do vyšších polic můžete umístit věci, které tak často nepoužíváte. Do malé kuchyně se nejčastěji používá rovná kuchyňská linka o délce 200 cm, případně linka ve tvaru písmene L, přičemž vhodné je zvolit světlý odstín v jednoduchém designu, bez zbytečných příkras.


moderní kuchyně s digestoří

Kuchyňskou linku je vhodné osadit vestavnými spotřebiči, přičemž je třeba myslet i na jejich kombinace pro úsporu místa – například namísto sporáku s troubou a mikrovlnné trouby můžete pořídit varnou desku a multifunkční troubu s mikrovlnkou. V případě varné desky se pak z hlediska bezpečnosti hodí pořídit takovou, která se sama vypne po odebrání hrnce (umí to např. desky od MORA s funkcí AutoStop). 


Nezapomeňte na kvalitní digestoř

Aby vás a vaši rodinu neobtěžoval v obývacím pokoji zápach z vaření, který je nejen nepříjemný, ale navíc pohlcován čalouněným nábytkem, a tím následně obtížně odstranitelný, pořiďte si do kuchyně kvalitní digestoř se silným tahem.


Kombinujte funkce a upřednostňujte minimalismus

Abyste využili malý obývací pokoj s kuchyní na maximum, je třeba myslet na multifunkční využití nábytku a zařízení. 


  • Klasický kuchyňský stůl můžete v případě nedostatku místa nahradit stolem skládacím.

  • Pokud chcete oddělit prostor mezi kuchyní a obývacím pokojem funkčně, můžete využít barový stůl, který zároveň poslouží i ke stolování.

  • Sedací soupravu je vhodné volit takovou, která je složena z více dílů, jež můžete dle potřeby přemisťovat.

  • Skříňky volte v provedení sahajícím až do stropu – vytvoříte si tak dostatek úložného prostoru.

  • Potřebujete-li místo pro spaní pro návštěvy, vyberte rozkládací sedací soupravu. 

  • Vhodnou volbou je nábytek s integrovaným úložným prostorem – například taburety s odklápěcím sedákem či sedačka s úložným prostorem.

  • Upřednostníte-li nábytek na kolečkách, budete jej moci pohodlně přesouvat dle potřeby.

  • Máte-li málo místa pro umístění sporáku, zvolte pouze dvouplotýnkový vařič nebo varnou desku.


Zároveň pamatujte na to, že do malého obývacího pokoje s kuchyní se nejlépe hodí jednoduchý, minimalistický styl nábytku, přičemž všechny kousky by měly být ve stejném stylu. Jen tak dosáhnete harmonického prostředí, které nebude působit „přeplácaně“. 


Ideálním barevným provedením jsou světlé odstíny, jakož i světlé dřevo, naopak nevhodný je masivní nábytek. Kombinovat byste vždy měli maximálně 2–3 barvy i materiály. Šetřit byste měli i s dekoracemi – snažte se prostor zbytečně nepřeplňovat, vsaďte spíše na květiny, jednoduché vázy, svíčky či obrázky.


Výmalba interiéru hraje prim

Kromě samotného vybavení je důležitá také barva stěn v kuchyni a obýváku. Zcela vyhnout byste se měli tmavým barvám, jako je hnědá, šedá, tmavě modrá atd., které interiér ztmavují a stísňují. Naopak optimální jsou světlé a neutrální barvy, jako je bílá, světle zelená, světle hnědá, béžová, smetanová či broskvová. Chcete-li přesto použít i výraznější odstíny, vymalujte jimi maximálně jednu stěnu.


Pro obě místnosti byste vždy měli volit jedno barevné uspořádání, případně lze zvolit monochromatickou výmalbu, kdy jednu z místností vymalujete o stupeň odlišným odstínem barvy použité ve druhé místnosti. 


Využít můžete také optických klamů – například vodorovné barevné pruhy místnost opticky rozšíří, horizontální pruhy ji zase zvýší. Pruhy nemusí být pouze na stěnách, zvolit je můžete například i na závěsy, koberce či podlahové krytiny. Pro optické zvětšení interiéru lze využít i zrcadla.


Důležitou roli hraje i výběr podlahy

Kromě nábytku a výmalby je třeba zvolit i vhodnou podlahu. Zatímco v oddělených místnostech bývá v kuchyni často dlažba a v obývacím pokoji plovoucí podlaha, v malém spojeném interiéru můžete využít jednotný design. Skvělou volbou je použít v obou částech podlahovou dlažbu v dekoru dřevěné plovoucí podlahy. Obývací pokoj pak můžete zútulnit kusovým kobercem.


Jak oddělit v malém prostoru obývací pokoj od kuchyně

Obzvláště malé místnosti o rozloze kolem 25 m2 je lepší nechat otevřené – jakékoliv rozdělení by je mohlo ještě opticky zmenšit. Pokud však trváte na oddělení těchto dvou místností, můžete využít hned několik způsobů:


  • Posloužit vám může stylový paraván, který je velmi snadný na umístění a můžete ho kdykoliv přesunout či složit.

  • Dobrým řešením jsou otevřené regály či komody.

  • Jednotlivé místnosti můžete oddělit také barem či kuchyňským ostrůvkem.

  • Velmi praktickým řešením jsou posuvné dveře pohybující se po závěsné kolejnici.

  • Jednoduchým způsobem vizuálního oddělení je použití prahu mezi jednotlivými místnostmi.


Nezapomínejte na vhodný výběr osvětlení

Na závěr nesmíme opomenout také osvětlení. Základem by mělo být kvalitní světlo nad jídelním stolem – vhodné je takové, u kterého lze regulovat výšku i intenzitu, přičemž zcela vyhnout byste se měli mohutným lustrům. Do obývacího pokoje je vhodné stropní LED světlo, které doplníte dalším osvětlením – vhodná je například stojací či nástěnná lampa, bodovky osvětlující poličky či vitríny, které opticky zvětší prostor, či nejrůznější LED pásky na osvětlení obývací stěny.

 

Důležitá je také barva světla – do kuchyně se nejlépe hodí neutrální bílé světlo (hodnota 5000–6000 K), do obývacího pokoje a nad jídelní stůl volte spíše teplou barvu s nažloutlým světlem (hodnota 2700–3400 K). A samozřejmě platí, že byste se měli snažit do bytu vpustit co nejvíce denního světla – namísto těžkých neprůhledných závěsů a hustě tkaných záclon volte průhledné záclony, jemné závěsy, krátké záclonky či žaluzie. Bydlení hned bude útulnější.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page