top of page
  • Redakce

Jak vymalovat pokoj jako profesionál: Příručka krok za krokem

Vymalování místnosti může být vděčným kutilským projektem, který promění váš prostor pouhými několika tahy štětce. Abyste však dosáhli elegantního a profesionálního vzhledu, je důležité dodržovat metodický postup. Tento průvodce krok za krokem vás provede celým procesem od začátku do konce a zajistí, že váš příští malovací projekt bude úspěšný.

 



dva lidi a pes v nově vymalované místnosti

 

Výběr správné barvy je stejně důležitý jako samotná technika malování. Věnujte nějaký čas výběru typu barvy - bude matná, lesklá nebo saténová? Zvažte funkci místnosti: pololesklá barva může být vhodnější pro oblasti s vysokou vlhkostí, jako jsou kuchyně a koupelny, zatímco obývací prostory mohou mít prospěch ze záře matného povrchu. Nezapomeňte zohlednit osvětlení místnosti, protože to může výrazně ovlivnit vzhled barvy nátěru. Jakmile si vyberete ideální odstín a povrchovou úpravu, vypočítejte množství barvy, které budete potřebovat.

 




malování stěny válečkem

 

 

Než ponoříte štětec do barvy, je klíčová správná příprava. Začněte tím, že z místnosti odstraníte nábytek nebo jej přesunete do středu a zakryjete jej fólií. Sundejte všechny závěsy na stěnách, kryty zásuvek a vypínačů. Okenní parapety, rámy dveří a podlahové lišty ochraňte malířskou páskou. Ujistěte se, že jsou stěny čisté, suché a hladké; případné díry nebo nedokonalosti zalátejte tmelem.

 

Po přípravě místnosti začněte se stropem, zejména pokud měníte jeho barvu. Pokud pracujete s tmavou barvou, se skvrnami nebo pokud povrch nebyl nikdy předtím natírán, použijte základní nátěr. Použijte váleček s prodlužovací tyčí, abyste rovnoměrně rozváleli barvu po stropě. Zabráníte tak vzniku šmouh a vyhnete se namáhání krku spojenému s dlouhodobým pohledem vzhůru.

 

Po stropě přejděte ke stěnám. Začněte řezáním, což znamená natíráním okrajů stěn v místech, kde se stýkají se stropem, podlahových lišt a jakéhokoli dalšího obložení. Pro větší přesnost použijte úhlový štětec. Poté pomocí válečku naneste barvu ve tvaru písmene "W" na část stěny a vyplňte ji, aniž byste váleček zvedali. Tato technika pomáhá vyhnout se stopám po válečku a zajišťuje rovnoměrnou vrstvu.

 

Když jsou stěny natřené, je čas věnovat pozornost detailům. Zkontrolujte, zda jste při práci nevynechali nějaká místa nebo zda není třeba provést retuš. Nezřídka se stává, že k dosažení rovnoměrného povrchu je třeba nanést druhou vrstvu, zejména při práci se světlejšími barvami na tmavších. Pokud je druhý nátěr nutný, počkejte, až první vrstva zcela zaschne podle doporučení výrobce. Tato trpělivost se vyplatí a zajistí hloubku barvy a profesionální vzhled, o který usilujete. Mezitím důkladně očistěte štětce a válečky, aby byly připraveny na další kolo malování nebo budoucí projekty.

 

 

Nakonec se věnujte obložení a případným dveřím nebo oknům. Malování obložení se obvykle provádí štětcem a je důležité malovat hladce, abyste se vyhnuli stopám po štětci. Po dokončení všech nátěrů opatrně odstraňte malířskou pásku ještě před úplným zaschnutím barvy, abyste zajistili čisté linie. Než nastěhujete nábytek zpět do místnosti a začnete se těšit z nového vzhledu čerstvě vymalovaného pokoje, dopřejte místnosti dostatek času na zaschnutí, ideálně přes noc. Případně se nebojte si s námi udělat nezávaznou kalkulaci.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page