top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak si vybrat mezi matnou, saténovou a lesklou barvou při výmalbě vašeho interiéru?

Než se pustíte do malování, je nezbytné zvolit správnou povrchovou úpravu barvy. Volba mezi matnou, saténovou nebo lesklou barvou bude mít významný vliv na konečný vzhled vašich stěn a stropů. Každá povrchová úprava nabízí specifické výhody a nevýhody a je důležité jim porozumět, abyste se mohli informovaně rozhodnout. V tomto článku se podíváme na vlastnosti jednotlivých povrchových úprav a poradíme vám, jak vybrat tu nejlepší variantu pro vaše potřeby.


Malba ložnice, útulná postel, noční stolek s lampičkou a lahví

Co je to povrchová úprava malby?

Než se ponoříme do podrobností o různých nátěrech, je důležité pochopit, co to vlastně nátěr je. Povrchová úprava barvy se vztahuje k jejímu vizuálnímu vzhledu po nanesení a zaschnutí. Závisí především na tom, jak se od natřeného povrchu odráží světlo. Některé povrchové úpravy odrážejí více světla, zatímco jiné ho pohlcují. Tím vznikají rozdíly mezi matnou, saténovou a lesklou povrchovou úpravou.


Matný nátěr: decentní, krycí nátěr

Matný lak se často volí pro svou střízlivost a schopnost skrýt nedokonalosti. Má sametový, křídový vzhled, který dodává místnosti hřejivou, útulnou atmosféru. Matná barva pohlcuje světlo, což jí umožňuje maskovat nedostatky a nerovnosti stěn a stropů. Tato povrchová úprava je však méně odolná vůči skvrnám a otěru a nelze ji omýt. V důsledku toho je vhodnější pro místnosti s menším provozem a tam, kde je menší riziko znečištění, jako jsou ložnice nebo kanceláře.


moderní obývací pokoj, matný nátěr

Saténový nátěr: kompromis mezi matným a lesklým nátěrem

Saténová barva nabízí rovnováhu mezi matným a lesklým povrchem. Je odolnější vůči skvrnám a otěru než matný lak, přitom má stále mírně lesklý vzhled. Saténová barva je ideální pro vysoce frekventované prostory, jako jsou chodby, vchody a kuchyně, protože je omyvatelná a snadno se čistí. Je také vhodná do vlhkých prostor, jako jsou koupelny, protože její hladký povrch zabraňuje pronikání vlhkosti do barvy.


Saténová barva v moderním obývacím pokoji

Lesklý nátěr: zářivý, odolný povrch

Lesklý nátěr má lakovaný vzhled a intenzivně odráží světlo. Na stěnách a stropech vytváří zrcadlový efekt, který může opticky zvětšit prostor. Lesklá barva se často používá ke zvýraznění dřevěných prvků, jako jsou dveře a sokly. Je také vysoce odolný proti skvrnám a oděru a snadno se omývá. Zvýrazňuje však vady povrchu, proto je důležité před její aplikací povrch pečlivě připravit.


Lesklá barva v moderním tyrkysovém pokoji

Jak vybrat nejlepší povrchovou úpravu pro malířské práce?

Nyní, když lépe znáte různé povrchové úpravy, můžete si vybrat tu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Zde je několik tipů, které vám pomohou učinit informované rozhodnutí:


  1. Zvažte využití místnosti: Zamyslete se nad využitím místnosti, kterou chcete vymalovat. Pokud se jedná o místnost s častým pohybem osob, jako je kuchyň nebo chodba, zvolte saténový nebo lesklý povrch, který nabízí lepší odolnost proti skvrnám a oděru.

  2. Posuďte stav povrchu: Pokud má vaše stěna nebo strop nedokonalosti nebo vady, může být vhodnější matný povrch, protože je lépe skryje. Pokud je však povrch hladký a v dobrém stavu, můžete zvážit saténovou nebo lesklou povrchovou úpravu pro živější vzhled.

  3. Myslete na údržbu: Pokud hledáte barvu, která se snadno udržuje a je omyvatelná, zvolte saténový nebo lesklý povrch. Tyto povrchové úpravy lze pravidelně čistit bez rizika poškození barvy.

  4. Zvažte estetiku: Nakonec zvažte atmosféru, kterou chcete v místnosti vytvořit. Pokud dáváte přednost střízlivějšímu, nenápadnějšímu dojmu, může být nejlepší volbou matný povrch. Pokud chcete zvýraznit architektonické detaily nebo vytvořit zrcadlový efekt, zvolte lesklý povrch. Několik tipů, jak vytvořit jedinečný interiér, najdete zde.


Moderní pokojové barvy

Závěrem lze říci, že volba mezi matnou, saténovou nebo lesklou barvou závisí na řadě faktorů, jako je například využití místnosti, stav povrchu a požadovaný vzhled. S přihlédnutím k těmto faktorům můžete zvolit nejlepší povrchovou úpravu pro malování a dosáhnout konečného výsledku, který splní vaše očekávání.


V tomto příspěvku naleznete také všechny potřebné informace o malířských materiálech, které potřebujete pro své projekty.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page