top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak se zbavit zápachu plísně

Zápach plísně je výsledkem růstu mikroskopických spor plísní, které uvolňují těkavé organické sloučeniny. Tyto sloučeniny mohou způsobovat nepříjemný zápach, který je typický pro zatuchlé nebo vlhké prostředí. Plíseň se často vyskytuje ve vlhkých nebo špatně větraných místech, jako jsou koupelny, sklepy a kuchyně.

 


1. Identifikace zdroje plísně

Nejdůležitějším krokem je najít a odstranit zdroj plísně. Pokud neodstraníte samotnou plíseň, zápach se bude neustále vracet. Ta se nejčastěji vyskytuje v místech, kde je vysoká vlhkost, špatná ventilace nebo nedostatečná údržba. Mimo to se také často vyskytuje ve vlhkých a tmavých místech. Pokud máte problém s vlhkostí, zvažte instalaci odvlhčovače nebo zlepšení větrání.

 

2. Odstranění plísně

Jakmile identifikujete zdroj plísně, důkladně vyčistěte postižené oblasti. Vyčištění můžete provést pomocí houby nebo kartáče. Poté použijte směs vody a bílého octa (v poměru 1:1) nebo speciální čisticí prostředky určené k odstranění plísní. Vše důkladně dočista vysušte. Po uschnutí aplikujte antifungální nátěry a zajistěte dobrou ventilaci místnosti. Při odstraňování plísně nezapomínejte na ochranné pomůcky. Plísně mohou způsobit alergické reakce nebo astma. Během práce použijte rukavice, masku a ochranné brýle.

 

3. Neutralizace zápachu

Po odstranění plísně je důležité se zbavit zápachu. V dnešní době existuje mnoho kvalitních variant, jak si vzduch v domácnosti osvěžit:


- Vzduchové čističe – Pokud si zvolíte tuto variantu, určitě jděte do investice kvalitního čističe vzduchu s HEPA filtrem.

- Octový roztok: Smíchejte stejnou část octa a vody a postříkejte postižené oblasti. Ocet má přirozené dezinfekční vlastnosti a neutralizuje zápach.

- Soda na pečení: Nasypte jedlou sodu na koberce, čalounění nebo matrace a nechte působit několik hodin, poté vysajte. Soda absorbuje pachy a osvěžuje vzduch.

- Esenciální oleje: Použijte difuzér s esenciálními oleji, jako je tea tree, levandule nebo eukalyptus, které mají antifungální vlastnosti a příjemnou vůni.



4. Prevence budoucího výskytu plísně

Prevence je klíčová k tomu, aby se plíseň a její zápach nevrátily. Zde je několik tipů, jak předejít tomu, aby se plísně ve vaší domácnosti opět objevily:

- Snižte vlhkost: Používejte odvlhčovače, aby se snížila celková vlhkost vzduchu v domácnosti. Zlepšete ventilaci v koupelnách a kuchyních instalací ventilátorů nebo častým větráním.

- Opravte netěsnosti: Rychle opravte netěsnící střechy, trubky, okna a další zdroje vlhkosti. Pokud zjistíte jakýkoli problém s únikem vody, okamžitě to začněte řešit, aby se zabránilo pronikání vlhkosti do struktur vašeho domova. Předejít problémům můžete pravidelnou kontrolou.

- Pravidelně uklízejte: Udržujte čistotu a suchost v rizikových oblastech, jako jsou koupelny, kuchyně a sklepy. Pravidelně utírejte povrchy, na kterých se může hromadit vlhkost, jako jsou sprchové kouty, kuchyňské desky a podlahy. Ujistěte se, že textilie, jako jsou ručníky a koberce, jsou vždy suché a neponechávejte je vlhké delší dobu.



- Vymalujte: Kvalitní vymalování speciálními barvami, které jsou odolné vůči plísním, může výrazně snížit riziko rozmnožování plísní na stěnách a stropech. Před malováním zkontrolujte, zda jsou povrchy čisté a suché, a použijte základní nátěr proti plísním, aby se zajistila lepší přilnavost barvy a ochrana před plísněmi. Pokud potřebujete provést větší opravy nebo vymalování, naši odborníci na platformě Adam vám mohou pomoci s profesionálními službami. Můžete využít i naši kalkulačku pro cenovou nabídku.


 Zbavení se zápachu z plísně vyžaduje čas a úsilí, ale s těmito kroky můžete zajistit zdravé a příjemné prostředí pro váš domov. Nezapomeňte, že prevence je nejlepší způsob, jak se vyhnout budoucím problémům s plísní. Pokud potřebujete odbornou pomoc s malířskými pracemi nebo úpravami, neváhejte se obrátit na naši platformu Adam, kde najdete profesionály připravené vám pomoci.

bottom of page