top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Nauka o barvách: Prozkoumejte různé druhy a jejich použití.

Pronikněte do světa barev a získejte přehled o různých druzích, povrchových úpravách a jejich využití při úpravách domácnosti. Výběr správné barvy pro váš projekt zahrnuje pochopení podstaty různých složení, povrchových úprav a jejich vhodnosti pro různé povrchy. V tomto příspěvku na blogu odhalíme tajemství typů barev, prozkoumáme nejlepší volby pro vnitřní povrchy a probereme pět základních typů barev, které by měl znát každý majitel domácnosti.


Různé typy barev

Porozumění typů barev

Barvy se vyrábějí v různých složeních, z nichž každé je určeno k určitému účelu. Pět základních typů barev je latexová, olejová, smaltová, křídová a mléčná. Latexová barva je na vodní bázi, rychle schne a snadno se čistí, takže je oblíbenou volbou pro interiérové povrchy. Olejové barvy naproti tomu poskytují odolnou povrchovou úpravu, ale kvůli silným výparům vyžadují delší dobu schnutí a řádné větrání. Smaltové barvy jsou známé svým lesklým povrchem a trvanlivostí, často se používají na obložení a dveře. Křídová barva nabízí matný, vintage vzhled, zatímco mléčná barva představuje ekologickou variantu, vyrobenou z přírodních surovin.


Druhy výmalby

Kromě základních složení nátěru hraje zásadní roli také technika jeho aplikace. Nejběžnějšími metodami jsou malování štětcem, válečkem a stříkáním. Malování štětcem je ideální pro menší plochy a složité detaily, zatímco válečky rychle a rovnoměrně pokryjí větší plochy. Nástřik (airless), ačkoli je pokročilejší, nabízí hladký a profesionální povrch, díky čemuž je oblíbený pro nábytek a složité povrchy.


malířské válečky

Typy barev

Výběr správného typu barvy na stěny závisí na faktorech, jako je účel místnosti, požadovaná povrchová úprava a intenzita provozu v dané oblasti. Pro interiérové nátěry stěn se často doporučuje latexová barva, a to díky své univerzálnosti, snadnému použití a rychlému schnutí. Vypouští také méně výparů, takže je bezpečnější volbou pro uzavřené prostory. Škála dostupných barev latexových barev umožňuje majitelům domů vyjádřit svou kreativitu a styl.


Nejlepší typ barvy pro interiér

Pokud jde o nejlepší typ barvy do interiéru, vede latexová barva. Díky svému složení na vodní bázi se snadno čistí a obvykle obsahuje nižší množství těkavých organických látek (VOC), což přispívá k lepší kvalitě vzduchu v interiéru. Latexové barvy jsou k dispozici v různých povrchových úpravách, včetně hladké, matné, pololesklé a vysoce lesklé, což poskytuje možnosti pro různé estetické a praktické potřeby.


matný povrch

Typy nátěrů povrchových úprav stěn

Povrchová úprava barvy určuje konečný vzhled vašich stěn. Matné provedení se výborně hodí pro zakrytí nedokonalostí, ale nemusí vydržet náročné čištění. Laky s lesklou a saténovou povrchovou úpravou dosahují rovnováhy mezi odolností a leskem, takže jsou vhodné do obytných prostor. Pololesklé a vysoce lesklé povrchové úpravy jsou odolnější a snadněji se čistí, takže jsou ideální pro místa s velkým provozem a místa náchylná k vlhkosti, jako jsou kuchyně a koupelny. Pokud si stále nejste jisti, zda to zvládnete sami, podívejte se na naši online kalkulačku a najměte si profesionála!


Když se vydáváte na cestu za vylepšením svého domova, je zásadní porozumět informacím o typech nátěrů a povrchových úpravách. Ať už hledáte nejlepší typ barvy pro vnitřní stěny nebo zkoumáte různé povrchové úpravy pro dosažení specifické estetiky, informovaná volba vám zajistí úspěšný a dlouhotrvající výsledek. Vyzbrojeni znalostmi o pěti základních typech barev a jejich použití můžete bez obav proměnit své obytné prostory novým nátěrem plným barev a stylu.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page