top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Jak vymalovat malý pokoj?

Malý pokoj může působit stísněně a neútulně, pokud není správně vymalován a zařízen. Proto vám v článku poradíme typy, jak při malování postupovat a na co nezapomenout, abyste se v pokoji cítili příjemně a komfortně.



Volba správné barvy

Volíme raději světlé a neutrální odstíny barev, protože opticky rozšiřují prostor a odrážejí více světla. Hodí se barvy jako je bílá, béžová, světle šedá a nebo pastelové odstíny. Vytvářejí klidné a prostorné prostředí. Jedním z pravidel ale je, že teplé odstíny pokoj spíše opticky zmenšují a studené tóny ho rozšiřují. Pastelové odstíny teplých barev ale fungují trochu lépe. Pokud chcete zjistit na kolik peněz výmalba může vyjít, můžete se podívat na naši kalkulačku.


Také je dobré malovat stěny ve stejných barvách, vytváří tak dojem kontinuity. Pokud ale barvy správně nakombinujete, v určitých případech použití jedné barvy v různých odstínech může pomoci sjednotit prostor a vytvořit iluzi větší místnosti. Například nejvzdálenější stěnu od oken můžeme vymalovat o jeden až dva odstíny světlejší než ostatní stěny. Nízký strop můžeme opticky zvětšit také světlejší barvou.  


Pokud máte malý byt, který se cely skládá z malých pokojů, je lepší se držet jedné barvy v celém bytě. Můžete ale střídat a vzájemně kombinovat jednotlivé odstíny.

Pokud se vám líbí výraznější barvy, i u malého pokoje můžete vytvořit akcentní stěnu. Vymalujte jednu ze stěn sytější barvou a zbylé ponechte světlé. Tím přidáte hloubku a zajímavost, aniž byste pokoj zmenšili. Přistupujte k tomu ale s rozvahou protože tmavší odstíny mají tendenci vystupovat do popředí a například výmalba dvou protilehlých stěn prostor opticky zúží.


 

Vybavení pokoje

Při vybavování pokoje je dobré se držet minimalismu. Nepřeplňujte pokoj dekoracemi ani nábytkem a držte se heslem méně je více.

Každé vybavení do pokoje si pečlivě rozmyslete a můžete zvážit investici do multifunkčního nábytku jako je rozkládací pohovka, rozkládací nebo sklápěcí stůl, a nebo postel s úložným prostorem. Také řada stolů nebo konferenčních stolků má různé zásuvky nebo úložný prostor pod vrchní deskou. Mohutnému nábytku i křeslům s masivními opěradly se raději vyhneme. Je dobré dát důraz i na výšku. Můžete využít různé police, závěsné skříňky a nebo skříň vysokou až ke stropu. Pokud zvolíte lesklý nábytek, tak i ten vám prostor bude opticky rozšiřovat, díky odrazu světla. Nejtmavší vybavení stavíme nejblíže k oknu, nejsvětější zase nejdéle od okna


Zrcadla

Skvělým prostředkem pro zvětšení optického prostoru jsou zrcadla. Můžete zavěsit velké zrcadlo na stěnu nebo zakoupit skříň se zrcadlem. Nejlepším místem pro umístění zrcadla je naproti oknu. Odraz světla vytvoří iluzi větší místnosti.



Osvětlení

Dalším důležitým bodem je správné osvětlení. K oknům dáváme lehké světlé závěsy nebo žaluzie a rolety. V malých pokojích je ideální kombinace několika zdrojů světla, jako jsou lampy na stěně, stolní lampy nebo stojací a stropní svítidla, jako jsou stropnice nebo bodová svítidla.


Sjednocení

Snažte se udržet jednotný styl vybavení a barev. Příliš mnoho různorodých prvků může působit chaoticky a zmenšovat prostor. Barva nábytku a stěny může klidně barevně splývat nebo jen ladit. Rozhodně se vyhýbejte kontrastním barevným kombinacím.

Pokud se budete držet základních pravidel při výmalbě malého pokoje, jistě se vám z něj povede udělat útulné místo, ve kterém se budete cítit dobře a příjemně

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page