top of page
  • Obrázek autoraRedakce

Co dát na zeď v obývacím pokoji

Obývací pokoj je v mnoha domácnostech nejčastěji užívanou místností a jeho vybavení svým způsobem odráží také osobnosti jeho obyvatel. Právě ta je nejčastěji vyjádřena jeho výzdobou. Ale někdo si v novém bytě nemusí vědět s výzdobou rady, proto jsme tady s pár nápovědami, jak ozdobit zeď, aby byl Váš obývací pokoj osobitý a originální.


Dekorace na stěny v obývacím pokoji

Co ovlivňuje výzdobu pokoje

Každý pokoj je trochu jiný, ale při přemýšlení, co na zeď, je třeba vždycky brát v potaz celkové uspořádání a vzhled pokoje, rozmístění nábytku v něm, zvolený styl i barevné ladění a samozřejmě také osobní vkus a záliby obyvatel dané domácnosti.


Důležité také je, jak velké volné plochy máte k dispozici. Některé obývací pokoje jsou průchozí, takže je v nich minimum velkých stěn. Stejně omezující mohou být i okna ve starších domech s arkýři a výklenky. Proto je při výběru dekoračních prvků třeba přemýšlet i o jejich velikosti právě v závislosti na tom, na jak velkou stěnu je budete umisťovat.


Nábytek

Dominantním kusem nábytku je v obývacím pokoji obvykle sedací souprava, nebo alespoň pohovka nebo křesla, a také knihovna a jiné úložné prostory. V ideálním případě jsou v jednom stylu a designu, ale krásně může vypadat i obývák složený ze samých solitérních kousků, které jsou stylově sice nesourodé, ale přesto k sobě ladí.


Vše závisí na vkusu konkrétního majitele. Je to trochu jako s oblečením. Ne každému sluší výrazné kousky, stejně jako ne každý má odvahu pro neobvyklý design. Někdy může fungovat jako dekorace na zeď i zajímavá polička nebo jiný kus nábytku, zrcadlo, výrazné hodiny, ale klidně i zajímavé vypínače, kovové závěsné dekorace a další doplňky.


Zrcadlo jako dekorace

Televize a ostatní elektronika

Nejvýraznějším prvkem na stěně přímo proti sedací soupravě bývá televize, stereo, domácí kino, reproduktory či další elektronika. Pokud si pořizujete takové vybavení nové, dbejte nejen na jeho technickou kvalitu, ale také na designové provedení. Kupujete-li jednotlivé části samostatně, měly by barevně a stylově ladit, aby Vaše zeď nevypadala jako obchod s elektronikou všech značek a stylů.


Osvětlení

Vhodné osvětlení je rovněž tím, co značně ovlivní celkový vzhled místnosti, ať už se jedná o nástěnná svítidla, stojací lampu v rohu místnosti, případně moderní LED osvětlení, které se používá třeba k podsvícení televizní obrazovky, aby se snížila námaha očí při sledování televize v tmavé místnosti, či jako dekorační světla třeba nad barem. Vhodné nasvícení může večer zdůraznit umělecké dílo na zdi, třeba sochu nebo obraz. Světlem můžete také podtrhnout rozdělení obývacího pokoje do jednotlivých zón.


Květiny

Řezané květiny i rostliny v květináčích a truhlících mohou nejen vhodně doplnit interiér, ale být i samostatnou dekorací. Například kytice živých květin v originální váze může získat pozornost stěně, před níž ji umístíte. Stejně tak výrazné rostliny v originálních květináčích.


Samostatnou příčku v místnosti můžete vytvořit také díky květinové stěně kombinující dřevěnou či kovovou konstrukci s velkým množstvím rostlin. U řady lidí jsou oblíbené také dekorace ze suchých květin a dalších přírodnin. Krásně se s nimi kombinují například proutěné dekorace na zeď. Květiny mohou obohatit i dřevěné a další přírodní dekorace na stěny.


Kytky jako nástěnná dekorace

Styl dekorace

I stěny mohou zdobit

Dekorace na zeď by měla vždy nábytek a ostatní vybavení obýváku vhodně doplňovat. Ostatně, sama zeď může být dekorativním prvkem, pokud na ni použijete speciální obklad z kamene, dřeva, skla, keramiky, kovu nebo i originálně zpracovaného plastu. Zajímavě může působit i tapeta, ať už klasická nebo 3D, a to jak na celé zdi, tak jen na její části.


Doby, kdy naše domovy zdobily na stěnách takzvané válečky, jsou už naštěstí definitivně pryč. Dnešním trendem jsou velké jednobarevné plochy, ať už přes celou stěnu nebo její část, případně vícebarevné tapety s různě velkými vzory. Vhodně dominovat stěně v obývacím pokoji může také fototapeta, ale při jejím výběru pozor na kýčovitost některých foto obrazů.


Obrazy jako nástěnná dekorace

Sladění či kontrast?

Při volbě dekorace na zeď do obýváku byste neměli zapomínat na celkový styl místnosti. Je to stejné jako s barevností – buď tón v tónu, nebo naopak kontrast, tedy k novému současné, k starožitnému historické, k rustikálnímu naivní či lidové umění, anebo naopak kombinace zdánlivě neladícího.


K modernímu nábytku se tak hodí moderní prvky, ale stejně tak může prázdné zdi nad moderní skříňkou dominovat i výrazné historické umělecké dílo, pokud mu bude dopřán dostatek prostoru k vyniknutí. Podobně úměrná by měla být velikost dekorace na stěnu co do velikosti, barevnosti i počtu jednotlivých dekoračních prvků. Místnost přeplněná nábytkem by měla mít dekorací spíše méně a naopak.


Osobitost jako styl

Pro mnoho lidí je při výběru dekoračních předmětů na zeď podstatné, jaký k nim mají vztah. Může jít o obrázky po babičce, dárky, které dostali, suvenýry, které si přivezli ze svých cest po světě, výtvory členů rodiny, ale i přírodniny nasbírané na výletech. Možností je nekonečně mnoho, stačí si vybrat.


Nejběžnější druhy dekorací

Některé prvky už jsme zmínili, ale neuškodí si je všechny shrnout. Může jít o:


Nábytek, osvětlení a doplňky
  • poličky

  • hodiny

  • zrcadla

  • svítidla a svícny

Umělecká díla
  • obrazy

  • sochy

  • kovové, dřevěné a jiné plastiky

  • fotografie

  • koberce, tapiserie, textilní obrazy

  • závěsné dekorace na zeď

  • sklo, keramika

Ostatní
  • plakáty

  • reprodukce obrazů

  • rodinné fotografie

  • suvenýry a osobní vzpomínky

  • květiny, kameny a další přírodniny

  • svíčky

  • cokoli, co je Vám příjemné vidět každý den

Originál či repliku?

Stejně tak si můžete pořídit jak reprodukce obrazů za pár set, tak originály méně známých umělců za pár tisíc i umělecká díla za statisíce i miliony. Záleží jen na Vašem vkusu a rozpočtu. Stejně rozličné je spektrum bytových doplňků – od sériově vyráběných a tím i levnějších předmětů až po solitérní umělecké kusy nábytku a další prvky.


Umělecké obrazy jako dekorace

Opravdové poklady někdy můžete najít na bleších trzích, ve vetešnictví při výprodejích z pozůstalostí, nebo třeba i na internetových aukcích. Stačí se jen nebát hledat. Někdy tak můžete nalézt skutečné poklady za zlomek ceny. Máte-li rozpočet limitovaný, můžete zkombinovat jednu dražší dekoraci s finančně méně náročnými, ale ladícími prvky. Zkuste zajít do starožitností nebo galerie, třeba Vás něco upoutá. A nezapomínejte ani na patřičnou výzdobu oken, do kterých si můžete dávat dekorace po celý rok a doladit tak celkovou výzdobu své domácnosti.


Zároveň byste neměli při dekorování Vašich prostorů opomíjet samotné zdi. Kvalitní a čerstvá výmalba má velký vliv na celkový pocit v dané místnosti. Nová výmalba také značně podpoří dekor Vašich prostor a ve výsledku doladí celkový pocit z místnosti. Pokud byste měli zájem provést výmalbu určitě neváhejte a zkuste využít malířských služeb s Adamem.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page