top of page
  • Obrázek autoraKateřina Horáková

6 chyb, kterým se vyhnout při malování pokojů

Čemu se vyvarovat při malování pokojů? Na co si dát pozor a co nepodcenit? Přinášíme vám 6 chyb, kterým se vyhnout při vymalování. Nečekejte ale zázraky, protože malování opravdu není žádný med, pokud se rozhodnete si vymalovat svépomocí. Ať už to berete jako zpestření svých nekonečných dní nebo jako způsob, jak ušetřit peníze (což může být relativní, jak se záhy dozvíte), následující řádky vám pomohou dosáhnout toho nejlepšího možného výsledku.

Malíř pokojů

1. „To se nezašpiní“

Ale opak je pravdou. Nikdo nestojí o zničený nábytek a špinavou podlahu. Tomu se dá ovšem jednoduše předejít pořádnou přípravou před samotným malováním. Hlavním úkolem je zpřístupnit všechny stěny. Některé věci můžete dočasně odnést do jiných místností ve vašem bytě, velké kusy nábytku však budou muset zůstat na místě. V tom přichází na řadu plachta, lepící páska a kartony.

Vše, co vám v pokoji zůstane, musí být schované. Krycí fólie dnes stojí pár korun a dají se jednoduše sehnat. Fólií pohodlně zakryjete všechen nábytek. Podlahu spolehlivě ochrání karton. Můžete rozložit staré krabice, které se dají sehnat v kdejakém supermarketu - stačí se zeptat. Nezapomeňte vše upevnit lepicí páskou. A pokud to nebude stačit, použijte jí víc! Když už budete u toho lepení, nezapomeňte použít malířskou pásku okolo oken, dveří a u stropů. Nechcete přece, aby váš pokoj vypadal jako omalovánky pětiletého dítěte.


2. Díra sem, díra tam

O nábytek, podlahu a cokoli, co by se mohlo zašpinit, je postaráno. Teď už vám jen běží hlavou otázka „Už můžu začít malovat?” Odpověď zní - ne. Zkontrolujte všechny stěny, které se chystáte vymalovat. Pokud uvidíte jakékoli díry, větší trhliny nebo i jen menší oděrky, musíte je zapravit. Na většinu malých oděrek a prasklin vám bohatě postačí trochu malty či tmelu. Pokud má vaše zeď ovšem velké praskliny, nechte si raději poradit od odborných malířů pokojů. Nikdo přece nechce, aby se mu na nově vymalovaných zdech znovu objevily takovéto trhliny.

škrábání omítky

Další věc, kterou je třeba zohlednit, je, kolikrát byla místnost už vymalována. Vidíte-li na zdi tlustou vrstvu předchozích nátěrů, které se již odlupují, bude nutné zeď oškrábat. Pokud je počet nátěrů vysoký, ale zdi nemají tendenci se odlupovat, zvažte před samotným vymalováním také vrstvu penetrace. Ta vám zpevní a sjednotí povrch zdí a nový nátěr na nich tak bude lépe držet.


3. Nejen špatný typ barvy

Hlavou vám teď běží asi několik otázek. První z nich je určitě „Kterou barvu a typ vybrat?” Výběr barev se může zdát jako nadlidský úkol, přece jenom je nejdůležitějším krokem při výmalbě. Zorientovat se typech barev, kdy slova jako akrylátová, disperzní nebo klihová barva vám nic neříkají, není vůbec jednoduché. Barvy, které použijete při pravidelné údržbě stěn, budou úplně jiné než ty, po kterých sáhnete při úplně prvním vymalování. Velmi také záleží na povrchu. Při nákupu se nebojte zeptat výrobců nebo prodejců, kteří vám rádi poradí s výběrem. V Adamovi nejvíc frčí 7 odstínů Primalex Plus (pozor, neplést s 50 odstínů šedi, na to musíte do kina). Tyto odstíny spolu s ukázkami interiérů naleznete na našem Instagramu.

Vzorník barev

Typ barvy ovšem není vše. Další otázkou, kterou si zřejmě pokládáte je „Kolik barvy je potřeba?”. Na každé plechovce s barvou najdete také údaj o tom, na jak velkou plochu vám vystačí. Nezapomeňte koupit barvy dvě, protože většinou bude nutné místnosti vymalovat i podruhé. Je důležité si ovšem uvědomit, že kvůli množství nebo kvůli druhu barvy se může takové malování pokoje prodražit.


4. Váleček vs. štětec

Nekonečný souboj, kterému budete čelit i vy – použít váleček nebo štětec? I zde se dá chybovat, ale není potřeba za tím hledat velkou vědu. Váleček se obecně hodí na velké plochy. Při jeho používání je ale nutné dávat pozor na podklad. Pokud malujete stěny, kde je již mnoho nátěrů, které jste předtím neoškrabali, může se stát, že váleček předchozí nátěry strhne. Barva je totiž lepivá a váleček tak může nadělat víc škody než užitku.

Naproti tomu štětec se více hodí na malování detailů okolo malířské pásky či malování v rozích. Využít ho ale můžete i pokud budete natírat podklad penetrací. Ale pozor, i zde budete muset vybírat z velkého množství dostupných štětců a to jak s umělými nebo přírodními štětinami. Obecně však platí, že ploché štětce se hodí více na velké plochy a plní tak spíše funkci válečku, kdežto s kulatými štětci si budete moci vyhrát s detaily.

váleček na malování

5. Málo trpělivosti

Všichni chtějí mít vymalováno co nejdřív, ale trpělivost růže přináší. A jinak to není ani s druhým nátěrem. Nejjednodušší je postupovat podle instrukcí na barvě. Pokud ovšem chybí, nic nepokazíte tím, když počkáte 24 hodin mezi prvním a druhým nátěrem. Barva by měla být při druhém nátěru hustší. I přesto ale můžete barvu mírně zředit.

malování svépomocí

6. Nenecháte si poradit

Malování není hotové raz dva. Může se navíc dost prodražit, stojíte-li o to, aby vaše dílo nějak vypadalo. Pokud budete muset veškeré vybavení pořídit úplně nové, zapřemýšlejte nejdříve, zda jej opravdu využijete. Několikrát jsme v tomto článku zdůrazňovali, abyste se nebáli poradit se s odborníky. Zvláště jestli vaše zdi vyžadují opravy, doporučujeme se obrátit na někoho z oboru. Možná zjistíte, že na celou věc vlastně nebudete stačit sami nebo že vám to za to prostě nestojí. Zkuste využít Adama a době dopřejte volno! Celý proces malování zásadně ulehčujeme a vy tak nebudete mít plnou hlavu starostí. V Adamovi jsme vám díky největší síti ověřených malířů nabídnout bezkonkurenčně nejlepší cenu a top kvalitu a je zcela na vás, kdy dorazíme. Už žádné přizpůsobování se řemeslníkům. S Adamem jste páni vy a my se plně zařídíme dle vašich potřeb. Takže pokud sháníte malíře pokojů v Praze, Brně, Ostravě či Plzni, ozvěte se Adamovi. Poradí si nejen s místnostmi u vás doma, ale také s kancelářskými a jinými prostory. Cenu navíc znáte předem - stačí v menu kliknout na tlačítko Zjistit cenu a naše online kalkulačka vám stanoví odhad. Ihned a naprosto transparentně. Jediným překvapením pro vás bude krásně vymalovaná zeď. Pokud rekonstruujete rovnou celý dům, máme pro vás článek 9 chyb, kterým se vyhnout při rekonstrukci domu, kde vám dáme tipy čeho se vyvarovat, a ušetřit tak vaše nervy i peněženku.






0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page